Urmarile pe care le poate avea stresul in timpul sarcinii asupra copiilor - tulburari din spectrul autist
Un studiu de referinta publicat in Jurnalul de Neurostiinta (Journal of Neuroscience) din 26 februarie, citat de Science Daily, arata ca activarea sistemului imunitar al mamei gravide poate afecta dezvoltarea creierului copilului. O echipa de cercetatori condusa de Bradley Peterson, director al Institutului pentru Dezvoltarea Mintii din cadrul Departamentului de Pediatrie al Spitalului de Copii din Los Angeles, a descoperit ca functionarea creierului copilului pe termen scurt si lung poate fi influentata de activitatea sistemului imunitar al mamei in timpul celui de-al treilea trimestrul de sarcina.
Un studiu de referinta publicat in Jurnalul de Neurostiinta (Journal of Neuroscience) din 26 februarie, citat de Science Daily, arata ca activarea sistemului imunitar al mamei gravide poate afecta dezvoltarea creierului copilului. O echipa de cercetatori condusa de Bradley Peterson, director al Institutului pentru Dezvoltarea Mintii din cadrul Departamentului de Pediatrie al Spitalului de Copii din Los Angeles, a descoperit ca functionarea creierului copilului pe termen scurt si lung poate fi influentata de activitatea sistemului imunitar al mamei in timpul celui de-al treilea trimestrul de sarcina. Acestea au fost supuse la mai multe analize: de sange, s-a facut monitorizarea fetala a inimii in timpul trimestrului al treilea, s-au realizat scanari ale creierului nou-nascutilor, s-a facut evaluarea cognitiv-comportamentala a copiilor la varsta de 14 luni. Varstele fragede ale femeilor insarcinate (intre 14 si 19 ani) au reprezentat un risc ridicat de stres psiho-social. Ce parti ale creierului sunt afectate de activarea imunitatii Sangele obtinut de la mame in timpul celui de-al treilea trimestru a fost testat pentru nivelurile de IL-6 si CRP - doua proteine care se gasesc la niveluri mai ridicate atunci cand sistemul imunitar este activat. Echipa a constatat ca prezenta proteinei CRP a fost corelat cu variabilitatea frecventei cardiace fetale, care este influentata puternic de sistemul nervos, indicand faptul ca inflamatia din corpul mamei a inceput deja sa influenteze dezvoltarea creierului. Imaginea creierului a scos la iveala o constatare izbitoare - au existat schimbari semnificative in comunicarea dintre regiunile specifice ale creierului corelate cu nivelurile ridicate de IL-6 si CRP. Aceste regiuni ale creierului, denumite si reteaua de "salienta" au sarcina de a filtra stimulii care ajung la creier si de a determina care dintre acestia merita atentie.
"Creierul nostru primeste in mod constant informatii din corpul nostru si din lumea exterioara", expl... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro