Uriasele controverse din programul privind preventia in sanatate

Un grup de 128 de parlamentari, majoritatea de la PNL, au depus o initiativa pentru introducerea unui program national de preventie in sanatate, finantat cu 600 milioane euro anual, care prevede ca romanii care refuza sa participe la acest program risca sa suporte ulterior costurile tratamentelor. Potrivit propunerii legislative, semnata inclusiv de copresedintele PNL Alina Gorghiu si de fostul ministru al Sanatatii Eugen Nicolaescu, autoritatile ar urma sa elaboreze un Program National de Preventie multianual, finantat cu nu mai putin de 10% din sumele alocate sistemului national de sanatate. El a mai sustinut ca la baza proiectului au stat sondaje de opinie facute de PNL, impreuna cu organizatia de femei a partidului, din care a rezultat ca romanii vor sa existe un astfel de sistem de prevenire a bolilor.

acum 54 luni (7 Feb 2016)

Un grup de 128 de parlamentari, majoritatea de la PNL, au depus o initiativa pentru introducerea unui program national de preventie in sanatate, finantat cu 600 milioane euro anual, care prevede ca romanii care refuza sa participe la acest program risca sa suporte ulterior costurile tratamentelor.

Potrivit propunerii legislative, semnata inclusiv de copresedintele PNL Alina Gorghiu si de fostul ministru al Sanatatii Eugen Nicolaescu, autoritatile ar urma sa elaboreze un Program National de Preventie multianual, finantat cu nu mai putin de 10% din sumele alocate sistemului national de sanatate. In acest scop, ar urma sa fie infiintata Agentia Nationala de Preventie in Sanatate (ANPS), in subordinea Ministerului Sanatatii, care se va ocupa de intocmirea programului si de aplicarea lui.

Proiectul stabileste ca toti cetatenii romani au dreptul la programele, masurile si actiunile de preventie, indiferent de calitatea lor de asigurat. Beneficiarii programelor care contribuie activ la mentinerea sanatatii lor pot beneficia de stimulente financiare din partea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, stimulente ce vor fi transferate intr-un cont personal de economii. Cei care doresc sa primeasca aceste stimulente financiare trebuie sa indeplineasca doua conditii: sa prezinte o stare buna de sanatate sau, dupa caz, sa demonstreze ca respecta intocmai recomandarile medicului si practicarea activa a unui sport, prin participarea la competitii sportive.

Nu faci analize, platesti

Initiatorii precizeaza ca romanii pot refuza participarea la programele, masurile si actiunile de preventie, dar in acest caz pacientul poate suporta partial sau in totalitate costurile tratamentelor medicale, conform normelor de aplicare a legii si a contractului-cadru. Astfel, o pacienta cu cancer mamar depistat in stadiul 3 care a refuzat participarea la programele de depistare prin mamografie poate fi obligata sa suporte o contributie la costurile curative in cua... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro