"Urechile" SRI. Reportaj in Centrul Tehnic de Securitate, inima sistemului de interceptari telefonice

Centrul Tehnic de Securitate, divizia din SRI care are in atributie interceptarile, este adapostit de o cladire veche din Bucuresti. CINE POATE ASCULTA TELEFOANE Structurile conectate online prin canale criptate sunt, pe langa SRI, Serviciul de Informatii Externe (SIE), Directia Nationala Anticoruptie (DNA), Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT), Ministerul Apararii Natioanle (MApN) - prin structurile de informatii, Directia de Informatii si Protectie Interna (DIPI), din cadrul Ministerului de Interne si Directia de Operatiuni Speciale (DOS), Serviciul de Paza si Protectie (SPP).

acum 99 luni (15 Apr 2016)

Centrul Tehnic de Securitate, divizia din SRI care are in atributie interceptarile, este adapostit de o cladire veche din Bucuresti. Aparent, nimic nu lasa de inteles ca prin aparatura din aceasta cladire banala trec convorbirile a zeci de mii de persoane. Evident, trebuie sa faci abstractie de portile de securitate si sereistii in uniforma care te verifica temeinic.

Linoleumul, zugraveala cu calciu de pe pereti, asa cum se facea acum 30 de ani, fotografiile inramate ale picturilor lui Luchian sau Grigorescu puse pe pereti iti dau impresia ca te afli in sediul unei institutii oarecare. Ceea ce tradeaza ce se intampla cu adevarat in spatele usilor inchise sunt doar cateva mici detalii: canelurile pentru mascarea manunchiurilor groase de cabluri, care se vad peste tot, au la imbinari sigilii ORNISS (Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat). De asemenea, pe usi sunt autocolante cu "Zona de securitate".

Banale sunt si camerele in care sunt amplasate serverele de interceptare. Asta insemna ca pentru fiecare interceptare era folosit un singur suport inregistrator, fiind extrem de departe de cerintele actuale.

Partea de hard a sistemului, realizata de o firma israeliana de profil, a costat cateva milioane de euro la vremea respectiva. De altfel, softurile folosite la interceptari au fost realizate de specialistii Institutului pentru Tehnologii Avansate si nu sunt compatibile cu alt sistem.

In 2002, printr-o initiativa comuna a Ministerului Justitiei si a serviciilor de informatii, s-a luat decizia dezvoltarii sistemului, pentru a raspunde si nevoilor celorlalte institutii ale statului abilitate prin lege sa faca interceptari. Astfel ca 80% din infrastrutura de ascultare este de productie romaneasca. Sistemul, impartit in patru centre zonale si Capitala, functioneaza dupa principiul vaselor comunicante: in cazul unui aflux mai mare de solicitari pe un anumit centru, ce... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro