UPDATE Receptie oferita de Iohannis cu prilejul Zilei Europei. "Criza refugiatilor e un test pe care UE nu poate sa-l rateze"

UPDATE Receptie oferita de Iohannis cu prilejul Zilei Europei.

De la Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului, fondata in 1951, trecand prin etapa Comunitatii Economice Europene incepand cu 1958 si prin mai multe valuri de extindere, Uniunea Europeana, asa cum o cunoastem astazi, este rezultatul unei viziuni care a tinut permanent pasul cu realitatile, al unei vointe politice mereu confirmate si al unei solidaritati mereu intarite. Pe buna dreptate, vorbim aici despre riscuri de securitate la Sudul si Estul Europei, despre situatia din Ucraina, despre milioanele de oameni din zone de conflict care incearca sa-si gaseasca refugiul pe continentul nostru si despre exploatarea acestui fenomen de catre fortele eurosceptice, despre terorism si despre pericolul rasismului, extremismului sau antisemitismului. Doamnelor si domnilor, Alegerile locale ce se apropie sunt cel mai bun moment pentru ca Romania sa arate ca a invatat lectiile apartenentei la Uniunea Europeana, la valorile si spiritul ei, care nu pot fi separate de atasamentul pentru democratie, stat de drept si domnia legii. Ii invit pe toti cetatenii sa spuna "da" corectitudinii, profesionalismului si respectului in politica, sa participe, sa-si ridice asteptarile si sa nu accepte ca "merge si asa" atunci cand vine vorba de o anumita conduita politica si de respectarea legii de catre cei care doresc votul romanilor.

acum 49 luni (9 May 2016)

UPDATE Veteranul, in varsta de 88 a fost repede stabilizat si a fost transportat la Spitalul Universitar.

De la Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului, fondata in 1951, trecand prin etapa Comunitatii Economice Europene incepand cu 1958 si prin mai multe valuri de extindere, Uniunea Europeana, asa cum o cunoastem astazi, este rezultatul unei viziuni care a tinut permanent pasul cu realitatile, al unei vointe politice mereu confirmate si al unei solidaritati mereu intarite. Nevoia de pace si prosperitate, idealurile ce i-au inspirat pe fondatorii Uniunii, este astazi la fel de prezenta.

Pentru cetatenii de azi ai Europei, mai ales pentru cei mai tineri, a trai in pace si prosperitate intr-o Europa unita este un lucru firesc, aproape de la sine inteles. La 66 de ani de la declaratia lui Robert Schuman, care a stat la baza crearii Uniunii Europene de astazi, se cuvine sa ne aplecam din nou asupra acestor cuvinte si sa le redescoperim semnificatia. Atunci cand vorbim despre pericolele sau provocarile la care este supusa astazi Uniunea, prima tentatie este sa ne gandim mai degraba la fenomene exterioare, care au la randul lor consecinte interne. Pe buna dreptate, vorbim aici despre riscuri de securitate la Sudul si Estul Europei, despre situatia din Ucraina, despre milioanele de oameni din zone de conflict care incearca sa-si gaseasca refugiul pe continentul nostru si despre exploatarea acestui fenomen de catre fortele eurosceptice, despre terorism si despre pericolul rasismului, extremismului sau antisemitismului. Dincolo de aceste fenomene vizibile, personal cred ca printre marile amenintari la adresa proiectului european se numara neincrederea, resemnarea, scepticismul si lipsa de solidaritate. Atunci cand dam la o parte aceste pericole care sunt in interior vom putea sa le gestionam mai bine si pe cele care vin din exterior. Criza refugiatilor este astazi un test, pe care Uniunea nu are voie sa il rateze si care afecteaza intreaga con... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro