UPDATE: Parlamentarii si-au votat pensiile speciale. Si alesii locali ar putea avea pensii de pana la 6000 de lei

In luna septembrie, comisia pentru Statut a modificat raportul la legea pensiilor parlamentarilor, stabilind că aleşii care au avut minimum un an de mandat - nu 6 luni cum era iniţial - vor primi pensii speciale şi că deputaţii şi senatorii au dreptul la aceste pensii la incetarea mandatului şi dacă nu sunt realeşi Ulterior, proiectul a mai trecut printr-o fază de modificări, stabilindu-se că de pensiile speciale nu vor putea beneficia cei care nu au incheiat cel puţin un mandat. Deputații și senatorii beneficiază de indemnizația pentru limită de varstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de varstă, dar nu mai devreme de data incetării mandatului aflat in derulare.

acum 102 luni (15 Dec 2015)

----

Proiectul legii pensiilor speciale ale aleşilor a fost adoptat, marţi, Parlament, ca urmare a reexaminării cerute de preşedintele Klaus Iohannis, astfel incat ei să beneficieze de pensie doar dacă nu sunt realeşi şi au incheiat cel puţin un mandat complet de parlamentar, informează Mediafax.

Potrivit proiectului de lege, parlamentarii vor primi o pensie specială, calculată in funcţie de numărul de mandate incheiate, insă in limita a cel mult trei. Pentru a beneficia de pensie, ei vor trebui să fi incheiat cel puţin un mandat complet. Un parlamentar cu un mandat ar urma să primească o astfel de pensie de aproximativ 1.550 de lei, cel cu două mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar caştiga, in plus, aproximativ 4.600 de lei.

In cele din urmă, Zgonea a acceptat acordarea unui nou vot, după ce şi preşedintele Comisiei de statut, social-democratul Bogdan Niculescu Duvăz, a transmis că un nou vot este obligatoriu.

La doilea vot, legea a obţinut 287 de voturi "pentru" şi cinci abţineri şi un vot "impotrivă", liberalii anunţand că nu vor vota in plen, pentru a se "delimita" de acest proiect.

In luna septembrie, comisia pentru Statut a modificat raportul la legea pensiilor parlamentarilor, stabilind că aleşii care au avut minimum un an de mandat - nu 6 luni cum era iniţial - vor primi pensii speciale şi că deputaţii şi senatorii au dreptul la aceste pensii la incetarea mandatului şi dacă nu sunt realeşi

Ulterior, proiectul a mai trecut printr-o fază de modificări, stabilindu-se că de pensiile speciale nu vor putea beneficia cei care nu au incheiat cel puţin un mandat. Mai mult, vor avea dreptul, la incetarea mandatului, la indemnizaţie pentru limită de varstă, dacă nu sunt realeși pentru un nou mandat.

Deputații și senatorii beneficiază de indemnizația pentru limită de varstă de la data la care li se acordă dreptu... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro