UPDATE. Legea bugetului de stat, dezbatuta vineri in comisii. Lista institutiilor ale caror bugete au fost avizate

Astfel, Senatul a fost al doilea ordonator de credite care a apărut in faţa Comisiilor reunite de buget-finanţe, iar secretarul general al acestui for, Ion Vărgău, a anunțat că instituţia doreşte o sumă suplimentară de 36 de milioane de lei la buget, pentru a acoperi cheltuielile de personal in urma deciziilor de majorare a salariilor bugetarilor. Cauzele sunt următoare: in primul rand cea mai mare scădere este una obiectivă şi este legată de fondurile europene, unde avem doar 47 la sută din cei 1,8 miliarde de lei pe care i-am avut in 2015, acum avem cu un miliard mai puţin - 0,8 miliarde - in 2016, dar justificarea este faptul că 2015 este un an de final de program, iar 2016 este inceput de program 2014-2020, neavand nici măcar contracte de finanţare şi atunci nu avem pentru ce să imobilizăm o sumă foarte mare, de aceea cea mai mare scădere este in această zonă. De asemenea, printre amendamentele admise se mai numără și unul propus de deputaţii ALDE Cornelia Negruţ şi Ion Cupă care presupune suplimentarea bugetului din fondul de rezervă a Guvernului pentru sprijinirea activiţii romanilor de pretutindeni şi a organizaţiilor reprezentative ale acestora cu 9.800 mii de lei, de la 10.200 mii de lei la 20.000 mii de lei. MAE va primi in 2016 759.291 mii de lei de la bugetul de stat, pentru cheltuieli curente fiind prevăzută suma de 716.791 mii de lei, cu 18% mai puţin decat anul anterior, din care 397.233 mii de lei pentru cheltuieli de personal, cu peste 11% mai mult decat in 2015, potrivit proiectului bugetului de stat. Bugetul de stat pentru 2016 este fundamentat pe venituri de 231,12 miliarde de lei, in creștere cu 1,6% față de 2015, și pe cheltuieli de 252 de miliarde de lei, cu 6,8% peste cele din 2015, iar deficitul estimat este de 2,95% din PIB, la o creștere economică de 4,1%.

acum 108 luni (11 Dec 2015)

UPDATE 10.40: Comisiile reunite de buget au amanat, sambătă, dezbaterile şi adoptarea bugetelor Camerei Deputaţilor şi Senatului, după ce reprezentanţii Senatului au solicitat 36 de milioane de lei in plus pentru salarii, relatează Mediafax.

Astfel, Senatul a fost al doilea ordonator de credite care a apărut in faţa Comisiilor reunite de buget-finanţe, iar secretarul general al acestui for, Ion Vărgău, a anunțat că instituţia doreşte o sumă suplimentară de 36 de milioane de lei la buget, pentru a acoperi cheltuielile de personal in urma deciziilor de majorare a salariilor bugetarilor.

In varianta avansată de Guvern, Senatul urma să beneficieze de un buget de 130 de milioane de lei, in creştere cu 17,66% faţă de anul in curs. Mai precis, la capitolul cheltuieli de personal, in bugetul alocat Senatului, este prevăzută o sumă mai mare cu 16,50% faţă de cea alocată pentru anul 2015.

Ulterior, Senatul a aprobat, in plen, o hotărare prin care işi majora bugetul cu 36 de milioane de lei, motivand că banii alocaţi de Guvern nu ajung pentru acoperirea cheltuielilor - in special a celor de personal - pană la finalul anului. Această decizie a Senatului a fost susţinută de secretarul general al forului in cadrul Comisiilor de buget-finanţe, care trebuiau să adopte un amendament in acest sens, pentru ca banii să fie prevăzuţi in forma finală a bugetului.

Secretarul general al Senatului a explicat că banii sunt "pentru aplicarea legii, pentru plata personalului auxiliar, dar mai ales pentru creşterile substanţiale" de salarii decise de Guvern şi Parlament.

Senatorii şi deputaţii s-au certat timp de 30 de minute cu reprezentantul Senatului, adoptand chiar un amendament pentru majorarea bugetului cu 36 de milioane, insă acesta a fost ulterior abandonat, pentru că nu s-a putut indica şi sursa de provenienţă a acestor bani. El a afirmat că "nu poate accepta" astfel de cerinţe bugeta... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro