UPDATE Guvernul a decis sa stearga toate datoriile Institutului Cantacuzino

UPDATE Guvernul a decis sa stearga toate datoriile Institutului Cantacuzino

Oamenii au protestat pasnic, pe trotuar, de-a lungul sediului institutului, fluturand stegulete nationale si afisand pancarte cu mesaje precum: "Sunt romanca si protejez ce-i al tarii mele", "Milioane de ani de viata si milioane de ani de sanatate, utilizand produsele Institutului Cantacuzino", "Performanta rasplatita cu ignoranta. "Vorbim despre Romania lucrului bine facut si despre un institut care: a salvat milioane de vieti, isi pastreaza importanta in sanatatea publica (in prevenirea si combaterea bolilor infectioase in cadrul programelor de sanatate publica), este implicat in invatamantul medical de inalta calitate (studenti si medici), este un important centru de diagnostic microbiologic, este una dintre cele mai importante structuri de interventie in caz de epidemii si atacuri bio-teroriste, de o mare importanta pentru siguranta nationala, are un rol esential in blocarea cresterii preturilor pentru vaccinuri", se arata in petitia transmisa presedintelui Klaus Iohannis, semnata de angajati ai Institutului Cantacuzino.

acum 53 luni (10 Jun 2015)

Premierul Romaniei a anuntat, in sedinta de Guvern de miercuri, sterge toate datoriile Institutului Cantacuzino.

"Avem proiectul de ordonanta privind acordarea ajutorului de stat pentru Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Cantacuzino. Important este sa avem si un plan ca, dupa aceea, sa nu se acumuleze din nou datorii si sa poata sa fie pus in functiune si sa-si exercite rolul absolut strategic si national si de mandrie, pana la urma, nationala pe care-l are Cantacuzino.

Acesta l-a intrebat pe ministrul Educatiei si Cercetarii, Sorin Cimpeanu, daca a fost notificata Comisia Europeana cu privire la acordarea unui ajutor de stat, iar acesta a raspuns ca proiectul de ordonanta de urgenta este in prima lectura.

"Stiu ca e in prima lectura, dar zic, urmeaza sa primim si aprobare de la Comisia Europeana in asa fel incat sa fie foarte clar ca putem sa facem acest lucru", a replicat Ponta.

Anterior, in presa au aparut informatii potrivit carora Guvernul urma sa ofere Institutului Cantacuzino un ajutor financiar de 10 milioane de euro.

"Intentionam sa acordam un ajutor financiar de 10 milioane de euro pentru Institutul Cantacuzino, din care sa poata fi acoperite datoriile institutului catre bugetul de stat si catre furnizori, dar din care va ramane o suma si pentru dezvoltare. Proiectul de ordonanta de urgenta se va citi in prima lectura in sedinta de Guvern de miercuri. Acest ajutor trebuie notificat la Comisia Europeana si speram sa obtinem un raspuns in perioada urmatoare", au explicat surse guvernamentale, citate de Agerpres.

La randul sau, Daniel Constantin, presedintele Comitetului interministerial pentru gestionarea situatiei de la Institutul Cantacuzino a explicat ca exista o confirmare permanenta pentru salvarea unitatii medicale.

Presedintele Iohannis in vizita la Cantacuzino

Luna trecuta, presedintele Klaus Iohannis a vizitat Insti... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro