UPDATE. DIICOT vrea acuzarea a patru fosti ministri in dosarul Rompetrol 2. Cine sunt demnitarii vizati de ancheta

Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a transmis Presedintelui Romaniei referatul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism prin care se solicita declansarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de Tanasescu Claudiu Mihai, Popescu Ioan Dan, Vladescu Sebastian si Pogea Gheorghe, fosti ministri in Guvernul Romaniei, sub aspectul savarsirii infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat prev. 8 al.2 din OUG 118/2003 modificata prin Legea 89/2005 potrivit carora " in termen de 6 luni de la data emiterii, prin hotarare a Guvernului, obligatiunile vor fi inregistrate la Oficiul de Evidenta a Valorilor Mobiliare pentru tranzactionarea acestora pe pietele reglementate, in conditiile regulamentului aprobat in acest scop de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare" si au blocat adoptarea hotararii de guvern care sa permita vanzarea obligatiunilor pe Bursa de Valori Bucuresti, iar statul roman sa-si recupereze creantele", mai arata DIICOT.

acum 48 luni (24 May 2016)

Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a transmis Presedintelui Romaniei referatul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism prin care se solicita declansarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de Tanasescu Claudiu Mihai, Popescu Ioan Dan, Vladescu Sebastian si Pogea Gheorghe, fosti ministri in Guvernul Romaniei, sub aspectul savarsirii infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat prev.

Faptele retinute in sarcina acestora formeaza obiectul unui dosar al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura centrala. Acestia sunt Sebastian Valdescu - ministru al Finantelor in guvernul Tariceanu, heorghe Pogea - vicepremier in guvernul Tariceanu, ministru de Finante in guvernul Boc, Mihai Tanasescu - ministrul de Finante in guvernul Nastase si Dan Ioan Popescu - ministrul Industriei in guvernul Nastase.

Potrivit procurorilor, in cauza exista suspiciunea rezonabila ca "in perioada septembrie-octombrie 2003, ministrul Finantelor Publice, Tanasescu Claudiu Mihai si ministrul economiei si comertului, Popescu Ioan Dan si-au exercitat cu rea credinta atributiile de serviciu, in urma unei intelegeri cu Patriciu Dan Costache, George Philip Stephenson si Nicolcioiu Alexandru, in sensul initierii si promovarii OUG 118/2003 prin care datoriile bugetare restante ale S.C.Rompetrol Rafinare S.A. la data de 30.09.2003 in cuantum de aproximativ 603.000.000 USD au fost convertite in obligatiuni subscrise de catre Ministerul Finantelor Publice".

"Urmare a activitatii infractionale derulate de catre cei doi, la data de 24.10.2003, in sedinta de guvern a fost adoptata OUG 118/2003 cu nerespectarea dispozitiilor HG 555/2001 si a Legii 24/2000, nefiind respectate niciuna dintre etapele obligatorii prevazute in cele doua acte normative. In acest sens, de mentionat faptul ca nota de... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro