UPDATE Cardul de sanatate, blocat din nou. Medic de familie: "Consult doar copii. Am reprogramat pacientii cu card"

UPDATE Cardul de sanatate, blocat din nou. Medic de familie:

Vineri sistemul a fost blocat timp de cinci ore Chiar daca de la 1 septembrie, cardul de sanatate este obligatoriu si a devenit unicul instrument de validare al serviciilor de sanatate, sistemul informatic a dat si vineri erori, iar medicii care au ajuns la cabinete au constatat, cu stupoare, ca nu pot face consultatii, dar si ca nu pot elibera retete pacientilor.

acum 84 luni (21 Sep 2015)

UPDATE Problema aparuta la sistemul cardului de sanatate a fost remediata la ora 18.45. Autoritatile i-au asigurat pe furnizorii de servicii medicale ca defectiunea va fi remediata in cel mult trei ore, interval in care acestia sunt obligati sa acorde servicii medicale si farmaceutice in sistem off-line, clasic, pe hartie.

"In acest interval, furnizorii vor acorda servicii medicale si farmaceutice in sistem off-line, asa cum prevad normele de utilizare a cardului national de sanatate", noteaza oficialii.

Medicii de familie contrazic, insa, autoritatile si spun ca normele in vigoare nu prevad posibilitatea acordarii de servicii medicale in sistem off-line. "Cardul nu functioneaza off-line, in momentul de fata nu merge autoritatea de certificare, sistemul este picat in toata tara, si la spitale, si la farmacii, si in laboratoare.

Vineri sistemul a fost blocat timp de cinci ore

Chiar daca de la 1 septembrie, cardul de sanatate este obligatoriu si a devenit unicul instrument de validare al serviciilor de sanatate, sistemul informatic a dat si vineri erori, iar medicii care au ajuns la cabinete au constatat, cu stupoare, ca nu pot face consultatii, dar si ca nu pot elibera retete pacientilor. Probleme nu au existat doar la nivelul medicilor de familie, ci ele au afectat inclusiv activitatea laboratoarelor, cea din spitale, din farmacii si din ambulator. Serviciile medicale pot fi acordate pentru ca amprenta de timp si de loc a cardului functioneaza.

"Ar trebui sa existe un sistem informatic de avarie"

In ciuda indemnului venit de la oficial, furnizorii de servicii nu au acordat servicii medicale pentru a nu fi nevoiti sa le plateasca, ulterior, din propriul buzunar. Ar trebui sa existe un sistem informatic de avarie care sa preia problemele in astfel de situatii, ideea este sa ii permitem pacientului sa primeasca servicii, nu sa-l... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro