Unul dintre cele mai tolerante orase, pe "radarul" cersetorilor

Aproximativ 70 de cersetori romi au venit anul trecut in regiunea orasului Umeå, un fief socialist foarte tolerant, unde pot obtine 100-200 de coroane suedeze pe zi (pana la 20 de euro), relateaza site-ul TheLocal, preluat de Mediafax. Ministrul roman pentru Afaceri Sociale si Munca, Rovana Plumb, a acceptat o invitatie la Stockholm, in ianuarie, pentru a discuta despre aceasta problema, potrivit presei locale, care adauga ca ministrul pentru Copii, Batrani si Egalitate de Gen, Åsa Regnér, a declarat ca Suedia doreste sa ajute Romania sa obtina fonduri europene suplimentare si ca a sugerat ca Suedia ar putea sa furnizeze asistenta tehnica pentru a se asigura ca banii sunt cheltuiti in mod responsabil in viitor.

acum 61 luni (6 Jan 2015)

Aproximativ 70 de cersetori romi au venit anul trecut in regiunea orasului Umeå, un fief socialist foarte tolerant, unde pot obtine 100-200 de coroane suedeze pe zi (pana la 20 de euro), relateaza site-ul TheLocal, preluat de Mediafax. Imi place", declara Culai Ciurar, in varsta de 23 de ani, din Romania, in timp ce fierbe niste cartofi pentru pranz, intr-una dintre cele sase rulote aliniate pe un petic de iarba, langa o padure, pentru un reporter The Local. Potrivit Consiliului Local din Umeå, cei aproximativ 70 de cersetori romi, ca Ciurar, au venit in regiune, in care traiesc aproximativ 118.000 de persoane, in 2014.

Ei pot calatori cu usurinta din Romania in Suedia ca turisti UE, potrivit legislatiei europene cu privire la libertatea de miscare, fara sa aiba nevoie de vize sau permise de munca. Mii de cersetori au venit in Suedia in ultimii trei ani, 90% din ei provenind din Romania, potrivit unor date publicate de autoritati.

Umeå are reputatia unuia dintre cele mai tolerante orase din Suedia, iar numerosi locuitori afirma ca nu este o coincidenta faptul ca un numar tot mai mare de cersetori - obisnuiti deja la Stockholm, Gothenburg si Malmö - aleg sa vina in aceasta zona in locul regiunilor urbane mari. Consiliul Municipal Umeå ofera hrana, adapost de urgenta imigrantilor vulnerabili din UE si ajutor in cheltuieli de sanatate, iar in localitate exista mai multe asociatii caritabile ce ofera ajutor comunitatii rome si refugiatilor. Atat Guvernul Suediei, cat si UE au indemnat Romania sa se concentreze asupra imbunatatirii conditiilor de trai, astfel ca tot mai putini oameni sa plece din tara pentru a cersi prin Europa, scrie site-ul. Ministrul roman pentru Afaceri Sociale si Munca, Rovana Plumb, a acceptat o invitatie la Stockholm, in ianuarie, pentru a discuta despre aceasta problema, potrivit presei locale, care adauga ca ministrul pentru Copii, Batrani si Egalitate de Gen, Åsa Regnér, a declarat ca Suedia doreste sa ajute Romania s... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro