Unul dintre cei mai straluciti cercetatori nascuti in Romania are sanse mari la Nobel: "S-a spus despre el ca este omul care ar putea conduce lumea"
"Fondator al teoriei retelelor - de la cele formate de celule, la WWW sau la cele sociale - Barabasi a intrigat biologii, a suparat sociologii si i-a provocat pe economisti. Lucrarile sale despre retelele complexe au fost prezentate pe larg de cele mai prestigioase publicatii si institutii media din lume, de la Nature, Science sau The New York Times, pana la BBC sau CNN. In 2000, la varsta de 32 de ani, a fost numit profesor de fizica, devenind cel mai tanar profesor in posesia unui titlu al acestei universitati. Intre 2005 si 2006 a fost profesor invitat la Universitatea Harvard, iar in toamna anului 2007 Barabasi a parasit Notre Dame pentru a deveni profesor distins si director al Centrului pentru Stiinte de Retea la Universitatea Northeastern si s-a alaturat Departamentului de Medicina al Facultatii de Medicina Harvard. Lansare de carte in libraria La Doua Bufnite din Timisoara Dupa intalnirea de la Universitatea de Vest, Albert-Laszlo Barabasi a participat la lansarea cartii sale tradusa in limba romana "Linked - Noua stiinta a retelelor". De aceea, daca au nevoie de matematicieni, fizicieni, informaticieni, americanii se orienteaza spre Europa de Est si China", a declarat Barabasi in interviul pentru Cosmeanu. Daca formam o echipa de cinci economisti de prima mana de la Harvard, ei nu vor putea gasi solutii mai bune la o problema decat o echipa formata, sa spunem, dintr-un fizician, un matematician si un economist de acelasi nivel. De exemplu, pana in clasa a XI-a ma pregatisem la Arte Plastice, mergeam la ore de desen, luam ore de sculptura, ma pregateam sa devin artist plastic. Contributiile lui Barabasi la biologia de retea si medicina de retea includ introducerea conceptului de "diseasome" ("patologom"), care descrie conexiunile dintre boli prin genele care le sunt comune.
Universitatea de Vest i-a acordat, joi, titlul de Doctor Honoris Causa Scientiarum profesorului dr. Albert - Laszlo Barabasi, de la Northeastern University, Boston, SUA. Distinctia oferita de UVT este prima, de acest nivel, pe care Barabasi o primeste in Romania. "Comunitatea noastra academica este mai bogata incepand de astazi. Ni se alatura un cercetator de nivel mondial, nascut in Romania, domnul profesor dr. Albert - Laszlo Barabasi, de la Northeastern University. Titlul de Doctor Honoris Causa oferit astazi de UVT domnului profesor este prima distinctie pe care o primeste in Romania. Este datoria noastra sa ne apreciem valorile si sa le aducem aproape de noi. Rectorul UVT mai spune ca, la bursa zvonurilor lumii stiintifice, Barabasi este cotat ca fiind viitorul laureat al Premiului Nobel pentru Medicina. "Barabasi este in momentul de fata, probabil, cel mai titrat cercetator nascut in Romania" Albert - Laszlo Barabasi a influentat metodologia stiintifica globala in studiul sistemelor complexe intr-un mod surprinzator, deschizand o abordare noua extrem de ofertanta in multe domenii ale cunoasterii. Fizician la origine, Barabasi a reusit sa influenteze stiintele naturii, stiintele sociale si stiintele vietii, si chiar a trecut granita, aproape impermeabila in ultima vreme, dintre stiinta si cultura populara.
"Fondator al teoriei retelelor - de la cele formate de celule, la WWW sau la cele sociale - Barabasi a intrigat biologii, a suparat sociologii si i-a provocat pe economisti. Cei de la Popular Science au spus despre el ca este omul care ar putea conduce lumea. Cei de la Wired, ca stie si pe unde calcam. Lucrarile sale despre retelele complexe au fost prezentate pe larg de cele mai prestigioase publicatii si institutii media din lume, de la Nature, Science sau The New York Times, pana la BBC sau CNN. Una peste alta, Albert Laszlo Barabasi este in momentul de fata, probabil, cel mai titrat cercetator nascut in Romania", a scris pe blogul sau Marius C... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro