Unul din trei participanti la Pilonul II nu stie ca are o pensie administrata privat

Unul din trei participanti la Pilonul II nu stie ca are o pensie administrata privat

Potrivit acestui studiu, intrebati cat de bine considera ca inteleg sistemul de pensii administrate privat, doar doi din trei respondenti au apreciat ca sunt suficient de informati (70%). In acelasi timp, 46% dintre respondenti nu sunt informati cu privire la faptul ca suma economisita in contul individual va fi mostenita de familie in situatia in care nu vor mai fi in viata la varsta pensionarii, iar peste un sfert nu stiu ca au optiunea de a se transfera la un alt fond de pensii administrate privat.

acum 110 luni (24 Sep 2014)

Potrivit acestui studiu, intrebati cat de bine considera ca inteleg sistemul de pensii administrate privat, doar doi din trei respondenti au apreciat ca sunt suficient de informati (70%). In randul celor 30% dintre respondenti care apreciaza ca nu sunt suficient de informati cu privire la P2, principalele motive care conduc la aceasta situatie tin de faptul ca desi au primit informatii, nu le-au inteles (24%), dar mai ales de propria lipsa de interes (57%). Spre exemplu, aproape 20% dintre respondentii care au declarat ca au primit scrisoarea anuala de informare de la administratorul lor in 2014, nu au citit-o. Astfel, unul din trei participanti la studiul ING Pensii nu stie faptul ca fondurile acumulate din contributia la sistem le apartin, sunt colectate in conturi individuale si nu sunt redistribuite actualilor pensionari, 44% nu cunosc exact nivelul procentual al/ procentul contributiei lunare, 44% nu stiu ca intreaga suma acumulata si randamentul realizat de administrator se vor intoarce la ei in viitor sub forma unei pensii suplimentare, iar 38% nu stiu ce sume au acumulat pana in prezent in conturile individuale.

In acelasi timp, 46% dintre respondenti nu sunt informati cu privire la faptul ca suma economisita in contul individual va fi mostenita de familie in situatia in care nu vor mai fi in viata la varsta pensionarii, iar peste un sfert nu stiu ca au optiunea de a se transfera la un alt fond de pensii administrate privat.

O alta concluzie relevata de studiul ING este ca in randul publicului roman, exista inca o tendinta evidenta de a 'externaliza' responsabilitatea actiunilor necesare pentru a obtine la momentul pensiei un venit adecvat propriilor nevoi.

"Vedem, pe de o parte, ca exista o preocupare clara in randul publicului cu privire la sustenabilitatea sistemului public de pensii in viitor, 81% dintre respondenti exprimandu-si temerea ca in momentul in care se vor pensiona nu vor beneficia de pensia de stat din diverse motive. ... Citeste intreg articolul pe realitatea.ro