Uniunea Europeana s-a fracturat
O tragedie umana se desfasoara in Mediterana, unde sute de mii de refugiati isi risca viata - si, in multe cazuri, o pierd - in cautarea unui refugiu in Europa. UE a actionat rapid dupa ce mai bine de 1.000 de imigranti s-au inecat, intr-un episod ingrozitor, in aprilie, tripland bugetul pentru mult contestatele operatiuni de supraveghere navala si extinzandu-si zona de interventie pentru a acoperi discontinuitatile din operatiunea italiana Mare Nostrum. La prima vedere, sistemul de relocare - ce presupune mutarea a 40.000 de solicitanti de azil din Italia si Grecia spre alte tari membre ale UE, cu o alocare de fonduri in functie de factori precum PIB, populatie si rata somajului - poate parea un pas substantial.
O tragedie umana se desfasoara in Mediterana, unde sute de mii de refugiati isi risca viata - si, in multe cazuri, o pierd - in cautarea unui refugiu in Europa. In ultimii cinci ani, s-a confruntat cu o serie aparent nesfarsita de teste, precum ampla criza financiara a eurozonei, invazia Rusiei in Ucraina, temerile reinnoite cu privire la caderea Greciei si perspectiva unei retrageri a Marii Britanii. UE a actionat rapid dupa ce mai bine de 1.000 de imigranti s-au inecat, intr-un episod ingrozitor, in aprilie, tripland bugetul pentru mult contestatele operatiuni de supraveghere navala si extinzandu-si zona de interventie pentru a acoperi discontinuitatile din operatiunea italiana Mare Nostrum.
O alta initiativa - "Agenda privind Migratia" a Comisiei Europene - nu este la fel de directa. Agenda prezinta un amestec confuz de masuri cu diferite grade de detaliere.
O importanta si controversata directie din agenda este reprezentata de planul de actiune impotriva traficului de migranti.
Exista, de asemenea, perspectiva ingrijoratoare ca o astfel de initiativa spectaculoasa, care ar putea crea impresia ca UE actioneaza, sa permita Uniunii si membrilor sai sa evite angajamentul pe termen lung si eventuale masuri politice nepopulare, pe care le-ar cere un raspuns eficient la criza. Intr-adevar, UE s-a concentrat pana acum pe o masura in mare parte simbolica: sistemul largit de relocare si reasezare, propus pentru cei care cauta azil.
La prima vedere, sistemul de relocare - ce presupune mutarea a 40.000 de solicitanti de azil din Italia si Grecia spre alte tari membre ale UE, cu o alocare de fonduri in functie de factori precum PIB, populatie si rata somajului - poate parea un pas substantial. Dar, avand in vedere ca numai Italia a primit mai mult de 63.000 de cereri de azil si 170.000 de migranti clandestini anul trecut, impactul programului este minimal.
Propunerea Comisiei Europene are menirea sa sublinieze solidaritatea europe... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro