Unitatea europeana, in pericol? Ungaria, despre independenta Cataloniei: "Vointa poporului este singurul lucru care conteaza"

Unitatea europeana, in pericol? Ungaria, despre independenta Cataloniei:

Si asta nu intr-un moment oarecare, caci, asa cum se stie, posibila Declarare a independentei de catre Parlamentul regional din Catalonia ne-ar pune in situatia de a asista la prima secesiune teritoriala din cadrul unui Stat Membru UE, precedent cu valoare dramatica si generator de extrem de probabile efecte similare si in cazul unor alte state unde exista, in diverse stadii de evolutie, miscari nationaliste independentiste care vor considera "precedentul Catalonia" drept calea de urmat. In al treilea rand, si asta ar trebui sa ne intereseze direct, mesajul respectiv, din punctul meu de vedere, trebuie inteles si ca avand o bataie cu mult mai lunga, adresat fiind si altor zone din Europa care, astfel, afla ca Ungaria ar putea sprijini oficial o declaratie unilaterala de independenta, chiar daca toate procedurile prin care se ajunge la ea sunt declarate ca fiind impotriva legii de catre Statul Membru pe teritoriul caruia se desfasoara evenimentele respective.

acum 57 luni (12 Oct 2017)

>

Ceea ce, tehnic, ar duce la o nerecunoaste a unei autoproclamate Republici Catalane rezultata dintr-un proces de secesiune care sa sparga unitatea nationala constitutionala a Spaniei, unul dintre Statele sale membre.

Numai ca, exact in acest moment in care unitatea europeana ar fi trebuit sa fie marele argument de forta care sa demonstreze Statelor Membre, dar si comunitatii internationale ca exista o coerenta logica a politicilor comunitare pe care se pot baza la nevoie, realitatea dovedeste ca lucrurile nu stau deloc asa. In cazul Cataloniei, NU avem o pozitie unitara a liderilor europeni, ci doar pozitii nationale, cum ar fi cea a Frantei sau Italiei, care au declarat deja ca nu vor recunoaste o Declaratie de independenta a Cataloniei. De partea cealalta, avem foarte controversata declaratie a lui Jean Claude Juncker, Presedintele Comisiei Europene care spunea urmatoarele: "Comisia Prodi, Comisia Barroso si cea pe care o conduc am spus intotdeauna ca vom pune mereu pe prim plan respectarea deciziilor Curtii constitutionale spaniole si ale parlamentului spaniol... Ea va fi supusa unui proces de aderare asa cum a fost cazul cu toate Statele Membre care au venit alaturi de noi dupa 2004, iar asta nu se face pur si simplu pocnind din degete."

De aici, raza de speranta a independentistilor din Catalonia si din alte zone ale Europei cu toate ca, pe fond, mesajul este clar: nu este vorba despre o recunoastere a rezultatelor unui referendum ilegal pentru independenta, ci a unei eventual referendum legal organizat, al unei decizii negociate si recunoscute ca atare de instantele nationale ale statului respectiv.

O ambiguitate a institutiilor europene de care unii profita din plin atata timp cat de la Bruxelles nu a sosit afirmatia in clar: "nu vom recunoaste rezultatele unui referendum ilegal!". Iata pozitia unui oficial de nivel inalt dintr-un Stat Membru (partener strategic al Romaniei), Zoltan Kovacs, purtatorul de cuvant al... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro