Unirea din 1918, vazuta de ziaristi romani si maghiari

Unirea din 1918, vazuta de ziaristi romani si maghiari

Referindu-se la cele intamplate in actuala Sala a Unirii din Alba Iulia, in ziua de 1 Decembrie 1918, gazetarii de la "Glasul Ardealului" din Brasov scriau, in numerele din 4 si 6 decembrie 1918 ca : "La orele 9, 1/2 sala de sedinte era deja tixita de lume, galeria ocupata de dame. Articole din publicatiile amintite mai sus pot fi gasite in lucrarea colectiva "1918 la Romani-Documentele Unirii".(Articol scris de NICU NEAG) FOTO "Pretuirea" unei valori nationale: Singurul fotograf al Unirii de la 1918 a murit de foame intr-o casa darapanata FOTO DOCUMENT Cine au fost romanii care au hotarat Unirea Transilvaniei cu Romania la Alba Iulia DOCUMENT Programul zilei de 1 Decembrie 1918 pentru cei 100.000 de romani veniti la Alba Iulia: "Fara banchete si mese comune" Cum au pus umarul romanii din Alba Iulia la Unirea Transilvaniei cu Romania, in urma cu 96 de ani

acum 72 luni (30 Nov 2014)

Referindu-se la cele intamplate in actuala Sala a Unirii din Alba Iulia, in ziua de 1 Decembrie 1918, gazetarii de la "Glasul Ardealului" din Brasov scriau, in numerele din 4 si 6 decembrie 1918 ca : "La orele 9, 1/2 sala de sedinte era deja tixita de lume, galeria ocupata de dame. Intr-un tarziu soseste mama poetului Octavian Goga la brat cu fiul ei Eugen si in lipsa biletului de legitimatie, a fost de ajuns sa zica: "Sunt mama lui Goga", pentru ca sa i se deschida intrarea in mijlocul multimii, care aplauda insufletit".

Lista ziaristilor prezenti la dezbaterile de la Alba Iulia

Gazetarii din Brasov mai arata ca "numerosi fruntasi romani, printre care si Vasile Goldis au fost aplaudati indelung la intrarea in sala de sedinte, iar cuvantarea fruntasului politic ardelean a suscitat un puternic entuziasm. Ziarele maghiare "Vilag", "Az Est", "Deli Hirlap", "Pesti Hirlap", "Aradi Hirlap" inca si-au avut corespondentii lor", punctau ziaristii brasoveni, in urma cu 96 de ani.

Unirea, vazuta de gazetari romani

Publicatia "Libertatea" din Orastie arata, in urma cu 96 de ani , ca Rezolutia de unire a Transilvaniei cu Romania a fost data de o adunare larg reprezentativa, aleasa democratic, "din delegatia care sa reprezinte, in mod oficios, toate straturile poporului roman de la vladica pana la opinca, incat nimeni - si mai ales ungurii - sa nu poata zice nici mac, ca nu ar fi reprezentat tot poporul la adunare".

Rezolutia de Unire aprobata de Mare Adunare Nationala la Alba Iulia a fost analizata si de ziarul "Foaia Sibiului". In numarul 2, din 8 decembrie 1918, se spunea "Sufletele marilor apostoli, in frunte cu umbra nerazbunatului Mihai, ne-au luminat gandurile, ne-au intarit vointa si au scos din mii de piepturi dorinta neclintita ce stapaneste intreaga suflare romaneasca: unirea tuturor romanilor cu o singura stapanire romaneasca".

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro