Unirea cu Romania, solutia Republicii Moldova pentru intrarea in UE?

Unirea cu Romania, solutia Republicii Moldova pentru intrarea in UE?

> Iata de ce mi se pare util sa va prezint o analiza de acest fel, sub semnatura lui Vincent Henry, doctorand la Universitatea Paris-Est, aparuta initial in P@ges Europe (2016) si reluata de "La Documentation francaise". Contradictia care rezulta din asta isi gaseste un reflex imediat in sistemul de comunicare al partidului DREAPTA care, pe de o parte, pe situl sau oficial celebreaza valorile UE, are in acelasi timp si numeroase publicatii pe retelele sociale apartinand membrilor si cadrelor partidului care denunta crimele sovietice si celebreaza exaltat actiunile generalului Antonescu - conducator fascist al Romaniei in perioada celui de-al doilea Razboi Mondial si aliat al lui Hitler - glorificare interzisa de legea romaneasca (dar nu si de cea din Rep. Moldova). Reamintind cateva dintre momentele cunoscute bine de noi care au marcat evolutia relatiilor din tara noastra si Rep. Moldova, se aminteste de faptul ca in 2015 si la inceput de 2016, doi analisti romani, Dan Dungaciu si Petrisor Peiu, "au schitat o foaie de drum pentru reunificare sau pentru crearea unui fond financiar pentru Moldova.

acum 56 luni (28 Sep 2016)

>

Iata de ce mi se pare util sa va prezint o analiza de acest fel, sub semnatura lui Vincent Henry, doctorand la Universitatea Paris-Est, aparuta initial in P@ges Europe (2016) si reluata de "La Documentation francaise".

Interesanta abordare deoarece este, in primul rand, profesionista, apoi facuta cu detasarea necesara unei asezari in context, ceea ce, poate, firesc, lipseste mult prea adesea - firesc lucru - celor aflati mult prea aproape de zona sau influentati de rationamente situationale imediate generate de evolutii locale.

"De 25 de ani, Moldova oscileaza intre doua influente, cea europeana si cea rusa. In acest moment, opozitia care este favorabila Rusiei se afla in fruntea sondajelor, in timp ce elitele pro-europene compromise datorita unei lungi istorii de certuri politice, scandaluri financiare si de afaceri de coruptie, are dificultati in a se uni. Iata de ce unii cetateni ar lua in considerare o alternativa la dilema moldoveneasca: unificarea tarii lor cu Romania, chiar daca asta ar insemna redesenarea frontierelor de est ale Uniunii Europene". Vorbim iarasi de un vis pe care dorim sa-l faca din nou si din nou sa treaca un Pod de Flori sau au aparut, tocmai datorita acestui nou context, date noi care sa permita o constructie strategica indrazneata?

"Criza politica persistenta prin care trece Moldova, indepartarea de visul european si nelinistea provocata de comportamentul Rusiei au favorizat renasterea unui curent de gandire care, cu putin timp in urma, parea condamnat la uitare definitiva si cantonato doar in zona catorva cercuri extremiste: unionismul... obiectivul declarat ar fi de a se ajunge la o noua reunificare cu Romania, la un secol distanta de prima, adica in 2018. In momentul in care UE este cutremurata de decizia UK de a a parasi sistemul, aceasta vointa politica de a abandona orice suveranitate tocmai pentru a intra in UE, antrenand totodata si o schimbare de frontiere, poate sa para un lucru para... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro