"Unirea" cu Republica Moldova incepe cu un razboi intre presedinti

Il asigur ca in calitatea mea de presedinte ales al Republicii Moldova am aceleasi preocupari ca si acum jumatate de an cu privire la subiectele din acea scrisoare. Totusi, in pofida relatiilor culturale, economice si diplomatice stranse care s-au infiripat intre statele noastre, in pofida increderii pe care am acordat-o de-a lungul anilor conducerii de la Bucuresti, noi avem astazi toate temeiurile sa banuim statul roman de interes fatis in lichidarea suveranitatii si independentei Republicii Moldova. Surse diplomatice au declarat pentru "Adevarul" ca Republica Moldova va avea in continuare nevoie de ajutorul financiar acordat de Romania, iar diplomatii nostri pregatesc un nou plan de reforme pentru Chisinau in schimbul banilor.

acum 47 luni (30 Nov 2016)

Nu se poate vorbi despre inceputul unei frumoase prietenii intre presedintele Klaus Iohannis si noul sef al statului moldovean, Igor Dodon. Intrebat cum comenteaza o afirmatie recenta a omologului sau de peste Prut, care declarase ca varianta unirii dintre cele doua state este exclusa, Iohannis a spus: "Stiti ca exista uzanta diplomatice, acum chiar daca domnul Dodon nu este inca presedintele Moldovei va intelege si domnia sa incet, incet cum se procedeaza intre presedinti".

Replica lui Dodon

Imediat, Igor Dodon a raspuns pe Facebook: "Domnul presedinte Iohannis m-a vizat in una din interventiile sale recente, referindu-se la cum e corect sa se procedeze intre presedinti. Il asigur ca in calitatea mea de presedinte ales al Republicii Moldova am aceleasi preocupari ca si acum jumatate de an cu privire la subiectele din acea scrisoare.

Scrisoarea lui Igor Dodon, politician orientat spre Moscova, se bazeaza pe o singura idee, mai exact o acuzatie: aceea ca, prin mesajele unioniste, Romania atenteaza la statalitatea Republicii Moldova. Totusi, in pofida relatiilor culturale, economice si diplomatice stranse care s-au infiripat intre statele noastre, in pofida increderii pe care am acordat-o de-a lungul anilor conducerii de la Bucuresti, noi avem astazi toate temeiurile sa banuim statul roman de interes fatis in lichidarea suveranitatii si independentei Republicii Moldova. Altfel zis, avem temeiuri sa il banuim de atentarea directa la statalitatea Republicii Moldova", scria Dodon, in luna martie, pe cand era doar presedintele Partidului Socialist din Republica Moldova.

"Frati romani, va iubesc ca vecini"

Presedintele ales Igor Dodon a afirmat, vinerea trecuta, intr-un interviu pentru TVR, ca ii considera pe romani frati si prieteni, insa este nevoie ca Romania sa renunte la ideile unionist. Imaginati-va daca ar aparea in Romania miscari finantate de Republica Moldova care ar spune !", a ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro