Unic: un sat din Banat, construit de nemti acum doua secole, are forma unui dreptunghi perfect

Unic: un sat din Banat, construit de nemti acum doua secole, are forma unui dreptunghi perfect

"Inaintea de colonizarea cu svabi din 1783 - cand a primit numele de Bachovar (in cinstea comisarului districtual Ioan Bacho), satul a fost locuit de romani, care cu incetul s-au retras in satele invecinate, imigrantii stabilindu-se pe terenul defrisat de paduri.

acum 94 luni (6 Sep 2016)

Istoria satului Bacova, publicata de siteul banaterra.eu, arata ca, in secolele IV - V, intre hotarele localitatii a existat o mare asezare. "Inaintea de colonizarea cu svabi din 1783 - cand a primit numele de Bachovar (in cinstea comisarului districtual Ioan Bacho), satul a fost locuit de romani, care cu incetul s-au retras in satele invecinate, imigrantii stabilindu-se pe terenul defrisat de paduri. Satul a fost devastat de turci in 1788 si in 1836 de holera (cand 200 de localnici au murit). In 1945, din 438 de deportati in Rusia, 57 nu s-au mai intors.

Harta localitatii timisene Bacova este un dreptunghi aproape perfect FOTO Google

Unul dintre putinii nemti care mai locuiesc in Bacova este Helene Buchall. La cei 74 de ani, Helene Buchall traieste nemteste printre "viniturile" din Bacova. Helene spune ca in timp ce multi oameni de pe strada ei stau pe banca, ea lucreaza gradina si creste o vaca, fiind hotarata sa lucreze pana cand nu va mai putea. Atunci nu a fost o palma de pamant nelucrata in gradina. Se merita, dar trebuie munca", a spus femeia, care marturiseste ca, la fel ca alti etnici germani, putea sa plece dupa Revolutie in Germania, dar i-a parut rau sa isi lase gospodaria, iar acum nu regreta ca a ramas. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro