Ungaria si antisemitismul. Cum a incercat Viktor Orban sa dreaga busuiocul
Faptul ca astazi guvernul Orban, criticat pentru o serie de masrui nedemocratice si antieuropene, in pimul rand de Comisia Europeana si de catre Consiliul Europei, a starnit o nemultumire generala inclusiv din partea Statelor Unite si a Israelului s-a datorat modalitatatii in care conducerea de stat a incercat sa abordeze comemorarea a 70 de ani de la deportarea evreilor din Ungaria si Transilvania de nord. Un fals grosolan deoarece evrei au fost deportati si omorati si pana atunci (un interesant studiu elaborat de istoricul clujean Tibory Szabo Zoltan a demonstrat cu cifre si date deportarea evreilor din Transilvania de nord inainte de martie 1944), iar procesul de ghetoizare si transportare la Auschwitz a populatiei evreiesti a fost realizat cu acceptul lui Horthy si cu ajutorul administratiei ungare.
Imre Kertesz, scriitor ungur decorat de guvernul Ungariei cu ordinul Sfantului Stefan
Cine nu cunoaste atmosfera din Ungaria si evolutia situatie de acolo, nu poate intelege consternarea mea. Doar este firesc ca o personalitate atat de prestigioasa sa fie onorata si de patria-mama. Numai ca dreapta istorica din Ungaria si extrema dreapta, atat oameni politici cat si numerosi intelectuali, la primirea premiului Nobel l-au atacat pe scriitor, au considerat ca, de fapt, nici nu face parte din literatura ungara, ca nu este "al nostru". Lucrarea premiata, "Fara destin" (tradusa si in romaneste) descrie experienta unui adolescent, de fapt a scriitorului, deportat la 14 ani la Auschwitz si in alte lagare ale mortii, de unde a scapat cu viata ca prin minune. Este, dupa parerea mea, cel mai bun roman scris despre viata din lagarele mortii si vreau sa subliniez ca este vorba de un roman, nu de memorii ale deportatilor, aparute in numeroase tari.
In aceasta carte apare foarte bine conturat totalitarismul nazist, variatele metode de exterminare dincolo de camerele de gazare, efectul psihologic al universului concentrationar si incapacitatea oamenilor din afara de a crede, de a intelege ca a existat o astfel de lume. Pe de alta parte, apare clar colaborarea factorilor din Ungaria - jandarmeria, politia, administratia - cu germanii care au organizat deportarea evreilor din Ungaria, indiferenta oamenilor din jur sau chiar aprobarea lor fata de aceste masuri. Printre concluziile cartii exista si ideea autorului ca, dupa toate acestea, desi scrie ungureste, aceasta fiind limba lui materna, nu se mai iddentifica cu poporul maghiar care, de fapt, l-a scos din randurile sale.
Aceasta idee apare mai tarziu si in alte romane ale lui Kertesz, care a condamnat cu aceeasi vehementa totalitarismul comunist, el nu a vrut niciodata sa se identifice cu regimurile comuniste din Ungaria, iar cand s-a creat posibilitatea, s-a si mutat la Berlin. Scriit... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro