Ungaria: "Schimbarea la fata" a partidului Jobbik, sortita esecului?
Recenta scadere a popularitatii, daca va fi confirmata si de alte sondaje ar indica faptul ca Jobbik a ajuns victima propriilor stradanii de a-si schimba imaginea, de a se apropia mai mult de centru-dreapta, de a scapa de eticheta de extremism, deci de a deveni mai acceptabil si pentru alte segmente ale populatiei, dezamagite de prestatia celorlalte partide, alegatori de dreapta si de stanga deopotriva. In contextul politicii foarte dure antiimigrare, al declaratiilor premierului ca Ungaria nu va permite pe teritoriul ei niciun picior de imigrant, s-a aflat ca de cativa ani se acorda drept de sedere in tara celor care achizitioneaza obligatii speciale de stat in valoare de cel putin 300.000 de euro.
In paranteza, merita de mentionat ca Fidesz se mentine in continuare pe primul loc, cu 36 la suta, in schimb partidele de opozitie de stanga sau liberale nu au crescut in sondaje sau foarte putin, ceea ce ilustreaza nemultumirea populatiei fata de situatia generala din Ungaria si fata de ofertele partidelor. De altfel, la intrebarea legata de directia in care se indreapta tara, 55 la suta dintre respondenti au spus ca intr-o directie proasta.
Am mentionat lipsa de progres a celorlalte partide din opozitie pentru a nu ne legana in iluzia ca pierderea popularitatii Jobbik s-ar datora schimbarii de optica a opiniei dn Ungaria.
Recenta scadere a popularitatii, daca va fi confirmata si de alte sondaje ar indica faptul ca Jobbik a ajuns victima propriilor stradanii de a-si schimba imaginea, de a se apropia mai mult de centru-dreapta, de a scapa de eticheta de extremism, deci de a deveni mai acceptabil si pentru alte segmente ale populatiei, dezamagite de prestatia celorlalte partide, alegatori de dreapta si de stanga deopotriva. Este bazinul electoral de unde se gandea Gabor Vona ca va putea aduna voturi care l-ar apropia de obiectivul final - venirea la putere sau cel putin o putere impartita cu Fidesz.
Intr-adevar, la fel ca Frontul National din Franta, si Jobbik a incercat sa se "cosmetizeze", sa-si tempereze atacurile antisemite, a renuntat la personalitatile "prea radicale" din partid si uneori s-a situat pe pozitii critice asemanatoare cu alte partide din opozitia ungara, mai mult recent i s-a opus cu succes Fidesz. Dupa esecul referendumului organizat de Orban cu privire la respingerea cotelor obligatorii de refugiati, impuse de UE, Jobbik a cerut demisia premierului, apoi a conditionat intoducerea in Constitutie a respingerii cotelor obligatorii cu renuntarea din partea guvernului la acordarea dreptului de stabilire in tara contra cost.
In contextul politicii foarte dure antiimigrare, al declaratiilor premie... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro