Ungaria-Romania, inceputul unei prietenii frumoase. De ce sustin ungurii ca 1918 este an de doliu

> Ungaria si-a precizat ferm pozitia si nu de la intrarea in anul implinirii a o suta de ani de la sfarsitul Primului Razboi Mondial, ci inca de acum doi ani, de cand a interzis participarea diplomatilor maghiari la orice ceremonie legata de ziua de 1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei. Astazi, interesul fata de gazul din Marea Neagra si fata de de alte aspecte subtile ale politicii europene il fac pe ministrul ungar de Externe sa fie unul dintre cei mai frecventi interlocutori ai autoritatilor de la Bucuresti.

acum 60 luni (6 Feb 2018)

>

Ungaria si-a precizat ferm pozitia si nu de la intrarea in anul implinirii a o suta de ani de la sfarsitul Primului Razboi Mondial, ci inca de acum doi ani, de cand a interzis participarea diplomatilor maghiari la orice ceremonie legata de ziua de 1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei. Cum sa accepti ca ungur ce s-a intamplat in 1918, cand Ungaria a fost atat de mult micsorata teritorial si ca populatie? Ungaria a pierdut mai bine de doua treimi din teritoriile si din populatia pe care le avea ca parte a Imperiului Austro-Ungar.

Croatia, care beneficia deja de o larga autonomie, a format Regatului Sarbilor Croatilor si Slovenilor impreuna cu sarbii si slovenii.

(Datele legate de structura populatiei din Ungaria in urma recensamantului din 1910 provin din volumul "In jurul Marii Uniri de la 1918. De fapt, nu Ungaria a pierdut, ci o parte a fostului imperiu, locuita de "slavii de la Sud" a luat-o pe alt drum.

La fel s-a intamplat cu "slavii de la Nord", slovacii care si-au constituit propriul stat independent impreuna cu cehii, ceea ce s-a numit Cehoslovacia. Dupa 1990, slovacii si cehii s-au despartit prieteneste si acum, de asemenea, sunt state membre UE si NATO. Cu cehii si slovacii, ungurii sunt parteneri in Grupul Visegrad si se nu pune problema, de pilda, a vreunei probleme legate de respectarea zilelor nationale ale acestor state din partea Ungariei, macar in privinta Croatiei si Slovaciei desprinse de Ungaria in 1918. Pentru stabilirea etniei, recensamantul lua in considerare limba materna, ceea ce adauga ungurilor ceva in plus provenind de la alte minoritati mai reduse numeric, dar vorbitoare de maghiara.

Pe ansamblu, de la compromisul din 1867, maghiarii au fost minoritari in partea de imperiu care le-a revenit, de fapt, constituind etnia cu majoritate relativa intr-un compozit care ii mai cuprindea pe romani, croati, slovaci, germani, sarbi,ucraineni... Acest fenomen istoric a cunoscut numeroase aspe... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro