Unde sunt purceii din programul guvernamental de revigorare a raselor Bazna si Mangalita: "La pretul asta nu-mi mai convine sa-i dau"
Primele livrari de purcei catre fermierii interesati sa creasca porci din rasele Bazna si Mangalita s-a estimat initial ca vor fi facute in luna aprilie. In judetul Olt sunt opt fermieri care s-au inscris in programul guvernamental pentru a livra purcei care sa fie crescuti in ferme de familie si nu mai putin de 455 crescatori care asteapta purceii, a informat directorul adjunct al Directiei de Agricultura Judetene Olt, Ion Anuta.
Primele livrari de purcei catre fermierii interesati sa creasca porci din rasele Bazna si Mangalita s-a estimat initial ca vor fi facute in luna aprilie. In judetul Olt sunt opt fermieri care s-au inscris in programul guvernamental pentru a livra purcei care sa fie crescuti in ferme de familie si nu mai putin de 455 crescatori care asteapta purceii, a informat directorul adjunct al Directiei de Agricultura Judetene Olt, Ion Anuta. Acestia au solicitat in total aproximativ 3.600 de purcei, cel putin 1.800 urmand sa ajunga la procesatori pentru a fi abatorizati (prin program fermierii puteau primi minimum doi purcei si cel mult 10, urmand ca jumatate sa-i livreze, cand ating cel putin 130 kg, unui abator inscris in program).
Programul guvernamental prin care crescatorii primesc gratuit cel putin doi pucei din rasele Bazna si/sau Mangalita, cu obligatia ca unul sa fie livrat, cand atinge cel putin 130 kilograme, unui abator inscris in program, la un pret prestabilit, a fost aprobat in ianuarie 2018, printr-o hotarare de guvern. Pretul pe care urmeaza sa il primeasca producatorii, de 250 lei/purcel, a fost din start considerat mic, estimandu-se ca pretul pietei va fi peste aceasta suma (si exact asa se intampla, in targurile de animale purceii vanzandu-se cu preturi intre 300-350 lei). In plus, s-a stiut ca producatorii care mai au porci din aceste doua rase sunt putini, insa ratiunea programului, motivau oficialii Ministerului Agriculturii, este tocmai determinarea fermierilor sa se intoarca la rasele care asigura carne mai usor digerabila si grasime care rivalizeaza cu uleiul de masline. Pentru fermieri inseamna, insa, timp si consum de energie, pentru ca porcii ajung la greutatea ceruta in program in aproximativ 12 luni, porcii din cele doua rase nefiind, in rest, deosebit de pretentiosi in privinta hranei sau a conditiilor in care sunt crescuti. Creste de cativa ani Mangalita si, desi la inceput i s-a parut o afacere, acum spune ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro