Unde sunt protestele #rezist de altadata? De ce nu mai ies romanii in strada ca in februarie
Chiar daca primele proteste, de la sfarsitul lui ianuarie, au fost doar asa-zise proteste colective, cauzate de mania declansata in anumite straturi ale populatiei de gesturile discutabile ale regimului PSD-ALDE, saptamanile de proteste care au urmat, laolalta cu elementele evidente de organizare destul de sofisticata de spate si cu ideologia promovata au aratat o transformare in miscare sociala simbolizata de #rezist. In schimb, conditiile structurale ale mobilizarii pentru protest sunt mai putin favorabile: 1) Din punct de vedere politic, suportul efectiv este doar din partea unei minoritati etichetate deja ca fiind "extremista" sau "radicala" chiar din interiorul opozitiei (in timp ce partea cealalta e mai preocupata de faptul ca situatia ii slabeste pozitia de lider al opozitiei decat de sansa de a creste electoral in cifre absolute) in timp ce din partea coalitiei majoritare probabilitatea unor dizidente sau rebeliuni este aproape nula.
> Introducere
La sfarsitul lui ianuarie 2017, modificarile intempestive ale legislatiei penale, prin ordonanta de urgenta, au provocat iesirea masiva in strada a romanilor. Mobilizati de diverse structuri civice, sute de mii de oameni au protestat impotriva diluarii legislatiei impotriva coruptiei, miscare culminand cu protestele din perioada 3-5 februarie, cand, potrivit diverselor estimari, intre 300.000 si jumatate de milion de oameni au fost simultan pe strada. Cei peste 100.000 de oameni care au protestat in Bucuresti au constituit ei insisi un eveniment, lumea fiind martora celor mai mari proteste de strada din Romania de la 1989 incoace.
A urmat o retragere strategica a puterii, toata lumea stia ca a fost doar o amanare, iar din toamna initiativele de modificare a legislatiei penale in domeniul coruptiei au revenit in forta, cu idei mult mai radicale decat biata dezincriminare a abuzului in functie din celebra OUG13. Intr-un ritm demn de cauze de politica publica mai nobile, speciala comisie Iordache (acelasi Iordache care fusese pus la stalpul infamiei in februarie, ca sa intelegeti ironia puterii) si apoi Parlamentul au introdus modificari radicale in legile justitiei.
De data aceasta, in ciuda nemultumirii aparente in media mainstream sau pe retelele de socializare, nu am avut decat manifestatii anemice, cu un varf de maxim 15.000 de oameni. Avand in vedere precedentul protestelor mamut de la inceputul anului, dar si faptul ca, din punctul de vedere al modificarilor legislative, situatia pare a fi cel putin la fel de grava ca la inceputul anului, se pune intrebarea: de ce nu mai avem manifestatii de amploarea celor din ianuarie-februarie 2017?
Pentru a raspunde la aceasta intrebare, macar tentativ, o sa pornim de la premisa ca protestele de strada din februarie acest an au fost parte a unei miscari sociale, in cazul acesta de rezistenta. Chiar daca primele proteste, de la sfarsitul lui ianuarie, au fost doar asa-... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro