Unde sunt padurile virgine ale Romaniei, neatinse de drujbe si in care omul nu a intervenit

Unde sunt padurile virgine ale Romaniei, neatinse de drujbe si in care omul nu a intervenit

"In baza amenajamentelor silvice, administratorii de fond forestier au propus Garzilor Forestiere, structuri teritoriale de specialitate ale autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura, inscrierea in Catalog a 12.893,7 ha, din care 2.569,03 ha de paduri virgine si a 10.324,67 ha de paduri cvasivirgine. Exista in prezent, depuse la Garzile Forestiere in vederea verificarii si avizarii, studii de fundamentare pentru includerea in Catalog, elaborate de catre organizatii neguvernamentale, administratori de paduri, administratori ori custozi de arii naturale protejate sau de catre experti persoane fizice", precizeaza Ministerul Mediului. Sub coroanele gigantilor de peste 500 de ani misuna peste 10.000 de specii de animale, de la organisme unicelulare, ciuperci, plante, insecte si pana la vietati familiare precum mistretul, cerbul, capra neagra, lupul, rasul, buha, ursul brun, toate intr-o stransa legatura fireasca.

acum 79 luni (11 May 2017)

Padurile neatinse de om, de poluare, unde ecosistemele naturale isi urmeaza viata nealterata, sunt tot mai putine in intreaga Europa. World Wide Fund for Nature estimeaza ca in Carpati ar fi aproximativ 320 de mii de hectare de paduri care pot fi incluse in categoriile virgine si cvsivirgine, din care 250 de mii ar fi in Romania.

Ministerul Mediului a emis in iulie 2016 un ordin pentru realizarea unui catalog al padurilor virgine din Romania, in care sunt precizate padurile protejate strict de orice interventie umana. "In baza amenajamentelor silvice, administratorii de fond forestier au propus Garzilor Forestiere, structuri teritoriale de specialitate ale autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura, inscrierea in Catalog a 12.893,7 ha, din care 2.569,03 ha de paduri virgine si a 10.324,67 ha de paduri cvasivirgine. Acestea au fost avizate de catre Comisia tehnica de avizare pentru silvicultura", se arata in documentul Ministerului Mediului. Au mai fost depuse studii pentru inca 35 de mii de hectare, din care au primit aviz favorabil pentru 7617 hectare.

"Autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura verifica, prin garzile forestiere, sesizarile legate de identificarea unor suprafete de padure care pot fi, potential, incadrate in categoria padurilor virgine sau cvasivirgine. In cazul in care garzile forestiere considera ca sunt indeplinite conditiile de naturalitate stabilite prin Ordinul de ministru nr.

In aceasta perioada se fac evaluari pentru padurile incluse in ariile naturale potejate, cum ar fi parcurile nationale, care vor fi nominalizate de Romania pentru a fi inscrise in Patrimoniul Mondial UNESCO. Se va face si identificarea si studiul suprafetelor indicate de proprietari, administratori de paduri, de ONG-uri, institutii de cercetare, educatie, s.a.

"Constituirea Catalogului National al Padurilor Virgine si Cvasivirgine din Romania este un proces con... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro