Unde spun preotii ca se duc banii obtinuti de biserici: "Profitul este in folosul credinciosilor, nu pentru interesul propriu al cuiva"

Unde spun preotii ca se duc banii obtinuti de biserici:

De altfel, activitatea caritabila (servicii social-filantropice oferite populatiei) a Arhiepiscopiei Iasilor in perioada 2010-2014 a cunoscut o crestere anuala, atat in ceea ce priveste reteaua unitatilor filantropice din eparhie (de la 41 in 2010, la 65 in 2014), cat si a bugetului total general al operei filantropice, dupa cum urmeaza: - In anul 2010 bugetul total al operei filantropice a fost de 7 225 648,2 lei - In anul 2011 bugetul total al operei filantropice a fost de 8 300 420 lei - In anul 2012 bugetul total al operei filantropice a fost de 11 048 684 lei - In anul 2013 bugetul total al operei filantropice a fost de 13 108 960 lei - In anul 2014 bugetul total al operei filantropice a fost de 16 497 228 lei Aceste date reprezinta doar ceea ce a putut fi cuantificat, prin diferite forme de centralizare a activitatilor desfasurate, de Sectorul pentru asistenta sociala si medicala a Arhiepiscopiei Iasilor, prin unitatile si sub-unitatile din teritoriu (unitati furnizoare de servicii social-filantropice, educative, medicale, birouri de asistenta sociala, cantine sociale, centre pentru copii si batrani s.a.), existand insa si o activitate desfasurata in cadrul parohiilor si manastirilor (milostenia) care nu poate fi masurata si nu este, asadar, raportata.

acum 56 luni (29 Jan 2016)

Arhiepiscopia Iasilor a dorit sa faca unele precizari legate de articolul Patriarhul Daniel s-a suparat ca vacarul pe Stat. Seful imperiului financiar BOR vrea de la Guvernul Ciolos tot ce Cuza a luat Bisericii publicat la data de 6 decembrie 2015, pe site-ul adevarul.ro, legat de activitati economice ale Bisericii din Moldova.

Amintiti in articolul dumneavoastra ca Mitropolia Moldovei si Bucovinei ar detine sute de mii de hectare de padure. Va comunicam faptul ca Arhiepiscopia Iasilor detine doar 90 hectare de padure, restul de pana la 25.265 de hectare sunt detinute de un numar total de 389 de unitati de cult (adica parohii, manastiri si schituri).

Noi administram, in mod centralizat, aceste paduri si din beneficiul obtinut oferim, in fiecare an, in mod gratuit, in special parohiilor si manastirilor cu posibilitati materiale reduse, o cantitate de material lemnos.

Spre exemplu, in anul 2014 (pentru care avem o situatie finala), am oferit material lemnos unui numar de 422 de beneficiari. Volumul total de masa lemnoasa oferit in cursul anului 2014 a fost de 16.412 m3, cu o valoare totala a contributiei de 2.663.149 lei. Arhiepiscopia Iasilor are o gradinita, o scoala primara si gimnaziala, are centre sociale sau culturale, are proiecte sociale si fiecare primeste o anumita suma de bani pentru a-si putea desfasura activitatea.

Se mai afirma, in articolul dumneavoastra, ca obtinem bani prin organizarea de petreceri private la cabana de vanatoare a lui Ceausescu de la Nemtisor. Va comunicam ca, din momentul in care Arhiepiscopia Iasilor a devenit proprietara, aceasta cabana nu a fost niciodata inchiriata si nici nu s-au organizat acolo petreceri de vreun fel. De altfel, cabana necesita lucrari de reparatie, nu este utilizabila momentan. Anual, la Nemtisor se intalnesc, in vacanta de vara, peste 600 de tineri din tara si din strainatate. Tot in aceste spatii, timp de cateva ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro