Unde se termina Oltenia. Orsova, rupta de comunisti din regiunea Banatului, in urma cu 47 de ani

Unde se termina Oltenia. Orsova, rupta de comunisti din regiunea Banatului, in urma cu 47 de ani

Cand Banatul de Severin se intindea si de o parte si alta a muntilor, deci si in Banatul de astazi si in Oltenia deosebirile dintre aceste zone erau foarte mici si probabil ca nici graiul nu era foarte mult diferentiat. "S-a petrecut un lucru, care se intampla foarte rar in vremea regimului comunist: s-a organizat o adunare populara de catre factorii administrativi, care au stiut, au avut curajul sa adune si populatie in fata teatrului si au solicitat conducerii de partid si de stat de atunci sa se infiinteze si judetul Mehedinti.

acum 97 luni (5 Mar 2015)

Potrivit configuratiei istorice, Orsova este o entitate administrativa, teritoriala care a tinut de Banat. In 1968 insa comunistii nu au tinut cont de hotarele traditionale si Orsova, dar si Clisura Dunarii pana la Svinita au fost incluse in judetul Mehedinti, ca o compensatie pentru faptul ca Mehedintiul pierduse de-a lungul anilor o serie de teritorii importante.

"Evident ca in vechime deosebirile dintre un spatiu si altul adica intre ceea ce este de la Orsova spre Vest si de la Orsova spre Rasarit nu au fost foarte puternice. Si am in vedere perioada de inceput a Evului Mediu cand in aceasta zona a spatiului romanesc de astazi regalitatea maghiara a impamantenit o institutie cunoscuta sub numele de Banat. In linii generale, el cuprindea Banatul montan de astazi, deci partea de Rasarit a Banatului si Vestul Olteniei de astazi, teritoriul acesta intinzandu-se cand catre Rasarit, cand inspre Vest in functie de evolutia evenimentelor militare", spune prof.

Cand Banatul de Severin se intindea si de o parte si alta a muntilor, deci si in Banatul de astazi si in Oltenia deosebirile dintre aceste zone erau foarte mici si probabil ca nici graiul nu era foarte mult diferentiat.

Istoricul Tudor Ratoi spune ca lucrurile au inceput sa se individualizeze atunci cand statele feudale s-au configurat din ce in ce mai puternic si mai cu seama din momentul in care Banatul de astazi a intrat sub stapanire straina pentru o perioada indelungata de timp. A fost sub sub stapanire maghiara, apoi austriaca si pentru o perioada si sub statanire turceasca, intre 1718-1739, intre Pacea de la Passarowitz si Pacea de la Belgrad. Tocmai aceasta dominatie exercitata asupra Banatului de astazi a facut ca populatia sa se diferentieze mai ales din punct de vedere al graiului, al felului de a vorbi al populatiei. Deci este o administratie romaneasca, dar care se exercita asupra unor teritorii noi ale Romaniei Mari si acea... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro