Unde s-au dus investitiile statului

"Performantele" inregistrate de Guvernul Ponta, si anume cresteri salariale acordate cu larghete si o eventuala mentinere a deficitului bugetar in limite rezonabile, au avut un cost. Daca includem si cheltuielile aferente programelor de dezvoltare finantate din sur-se interne si externe, suma alocata a fost de 12,5 miliarde de lei (1,8% din PIB), in ter-meni nominali, cu 6% mai mare fata de aceeasi pe-rioada a anului pre-ce-dent, insa mult mai mica decat cea proiectata pentru intreg anul, de 44,8 miliarde lei.

acum 66 luni (27 Aug 2015)

"Performantele" inregistrate de Guvernul Ponta, si anume cresteri salariale acordate cu larghete si o eventuala mentinere a deficitului bugetar in limite rezonabile, au avut un cost.

Guvernul Ponta a continuat si in luna iulie amputarea cheltuielilor cu investitii publice, in pofida semnelor ca absenta investitiilor publice tine departe de Romania marii investitori. Si in luna iulie Guvernul a preferat ca banii disponibilizati sa fie directionati catre cresterea salariului minim pe economie si pentru formarea unui tampon bugetar care sa ajute Guvernul a se lauda ca are resursele necesare pentru o viitoare reducere a TVA, o crestere a salariilor pentru bugetari, toate in conditiile obtinerii unei cresteri relativ mici a deficitului bugetar.

Cum a fost obtinut excedentul bugetar

Datele Ministerului de Finante arata ca in primele sapte luni ale anului s-a inregistrat un excedent bugetar de 7,41 miliarde lei, ceea ce ar duce persoanele neavizate la concluzia ca lucrurile merg in directia buna.

O privire aruncata asupra capitolului de venituri ale statului indica intr-adevar existenta unor cresteri fata de anul trecut. Astfel, incasarile din TVA au crescut cu 15,5%, cel mai probabil pe seama cresterii consumului si a unei mai bune colectari a acestor venituri la buget. In total, in primele sapte luni veniturile bugetului au fost de 132,8 miliarde lei, adica 19% din PIB, cu 9,9% mai mari decat in perioada corespunzatoare a anului trecut. Insa toate aceste cresteri de venituri au fost luate in calcul de Guvern la momentul la care a alcatuit legea bugetului de stat pe acest an si care prevedea obtinerea unui deficit. Daca veniturile au crescut, dupa cum aratam, cu peste 9%, cheltuielile bugetului au crescut cu doar 2,9% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Acestea au avut cel mai mult de suferit, respectiv minus 8,1%, ca urmare a faptului ca randamentul obligatiunilor de stat platite de Romania s-a ameliorat. Ceea ce insa reprezinta ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro