Unde este creditul pentru dezvoltare?

Astfel, s-a intrat intr-un soi de cerc vicios: un investitor in economia romaneasca sau chiar si in alte tari se uita si la piata, nu numai la faptul ca are o dobanda foarte mica la care se poate imprumuta. "Daca insa investitorului i se pare ca piata nu ofera o perspectiva de crestere foarte puternica, nu are nevoie sa investeasca, mai ales daca are deja capacitati excedentare de productie fata de cererea de pe piata", a explicat analistul. Transparenta dobanzilor Analistul economic Ion Radu Zilisteanu, care este profesor de economie, nu crede ca bancile ar fi in acest moment pe capital privat negativ si explica mecanismul de formare a dobanzilor.

acum 98 luni (3 Apr 2016)

Profesorul universitar Mircea Cosea a explicat pentru "Romania libera" ca bancile sunt intr-o relatie foarte stransa cu Guvernul, care este client cinstit, stabil, ce da banii la timp, deci orice institutie bancara are interesul sa lucreze cu el, nu cu economia reala. Nu este o chestiune de nationalism, ci una pragmatica. Bancile lucreaza cu statul, nu cu economia, ce nu ofera posibilitati de creare a instrumentului creditului pentru dezvoltare, iar atunci valoarea adaugata e mica, sub media europeana", a atras atentia Mircea Cosea.

Momentul actual este foarte periculos, sustine profesorul, fost ministru de stat si presedinte al Consiliului pentru Reforma. "Neavand o crestere industriala, ca urmare a lipsei de comenzi, exporturile noastre scad. Dereglam astfel balanta de plati sau soldul curent, ceea ce e in viitor un lucru periculos pentru stabilitatea macroeconomica. Societatile din Romania nu pot sa faca credit pentru dezvoltare", a explicat universitarul, care este fondator al Societatii Romane de Economie.

Firmele se imprumuta mai mult

Analistul financiar Aurelian Dochia este de alta parere. "Statisticile BNR arata ca majoritatea creditelor se duc la societati comerciale, nu la populatie.

Bancile, afirma analistul, sunt pregatite cu astfel de produse nu numai pentru societati comerciale, ci si catre liber-profesionisti. "In ultimii ani insa, de cand a inceput criza, a scazut foarte mult cererea de creditare, un fenomen ce e peste tot in Europa. Banca Centrala Europeana se lupta de ani de zile sa stimuleze creditarea catre economia reala, dar nu exista o cerere prea mare din partea acesteia", a declarat Aurelian Dochia "Romaniei libere".

Astfel, s-a intrat intr-un soi de cerc vicios: un investitor in economia romaneasca sau chiar si in alte tari se uita si la piata, nu numai la faptul ca are o dobanda foarte mica la care se poate imprumuta. Azi, in Romania este cea mai mica dobanda la imprumut din istorie, a... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro