Unde au disparut, in zece ani, 30.000 de focsaneni. Misterul pe care nimeni nu-l poate descifra

Unde au disparut, in zece ani, 30.000 de focsaneni. Misterul pe care nimeni nu-l poate descifra

In urma cu mai bine de un deceniu, Focsaniul depasea toate recordurile din punct de vedere al populatiei stabile de aici, fiind pentru prima data in istorie cand orasul depasea cifra de 100.000 de locuitori. De altfel in lucrarea amintita mai sus a facut o analiza serioasa din punct de vedere demografic atat a orasului Focsani cat si a tuturor comunelor din aceasta zona geografica si ar fi bine de tinut cont de ea chiar si in prezent", ne spune istoricul Florin Dardala, de la Arhivele Nationale Vrancea. "Pentru administratia actuala, indiferent de justificari, faptul ca a pierdut aproape 2000 de focsaneni anual de la recensamantul din 2002 nu poate fi un motiv de bucurie, chiar daca este evident ca nu putea in niciun fel sa-i retina pe cei dornici de un trai mai bun, dispusi sa-l gaseasca oriunde in alta parte.

acum 104 luni (16 Jan 2016)

In urma cu mai bine de un deceniu, Focsaniul depasea toate recordurile din punct de vedere al populatiei stabile de aici, fiind pentru prima data in istorie cand orasul depasea cifra de 100.000 de locuitori.

Primarul Decebal Bacinschi se afla la inceputul anilor 2000 la primul sau mandat de edil si parea ca va gestiona bine un oras in care se simtea o oarecare efervescenta, in care fabricile construite pe timpul comunismului inca functionau si generau locuri de munca. Daca este sa ne referim numai la firmele de masini straine, putem spune ca in afara de Mercedes si BMW avem reprezentante in Focsani de la toate marcile cunoscute. Donalds, Billa sau Metro pentru ca, potrivit studiilor lor de piata, au nevoie de o populatie de minim 200.000 de locuitori ca sa devina rentabile", spunea atunci Decebal Bacinschi. Cea mai dramatica scadere de populatie din tara

Din pacate insa, la un deceniu distanta, dupa recensamantul din anul 2012, orasul Focsani a inregistrat o mare depopulare, aproape 28%, ajungand de la 103.219 locuitori in 2002, la 73.868. Deci aproape 30.000 de locuitori, asta in conditiile in care la nivelul judetului Vrancea scaderea populatiei a fost de 47.000 de oameni.

Este practic cea mai dramatica scadere de populatie inregistrata in Romania, in conditiile in care alte orase au crescut din punct de vedere numeric.

"Din cauza conditiilor grele de viata, cetatenii din Focsani au luat calea pribegiei", a declarat primarul Decebal Bacinschi, aflat la al patrulea mandat in functia de primar al acestui oras.

"Au trecut 25 de ani de la Revolutie si nu a dat nimeni socoteala pentru faptul ca toata zona industriala a Focsaniului a fost distrusa.

Despre primele trei nici nu se putea crede altceva, ele fiind vechi capitale de regiuni istorice romanesti, cu populatii numeroase asezate intre hotarele lor, iar despre Galati stim cu ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro