Unda verde de la UE pentru Master Planul de Transport. Ce proiecte vor fi demarate

Potrivit documentului făcut public de Ministerul Transportului, pentru sectorul rutier se vor construi peste 1200 de km de autostradă, 1900 de km de drum expres, drumuri Transregio si Transeuro cat si Variante Ocolitoare. Pentru sectoarele aerian și multimodal au fost identificate 15 aeroporturi care vor beneficia de proiecte de modernizare și creșterea capacității aeroportuare, respectiv dezvoltarea a 11 terminale multimodale amplasate in ariile de conectivitate și potențial economic ridicat, cu o valoare estimata de 1.6 mld.

acum 62 luni (24 Jul 2015)

UPDATE 17:40 Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Centrale, a criticat, vineri, Master Planul propus de autorităţile de la Bucureşti despre care a spus că "o să trecem Carpații cu autostrada prin 2020". Daca tot ați amintit de Ferdinad, primul lucru pe care l-a făcut in Romania Mare a fost să lege căile ferate din Transilvania, primul lucru pe care l-a făcut, și noi ajungem la nu știu cate Master Planuri", a declarat Isărescu, citat de Mediafax.

***

Comisia Europeana a acceptat varianta finală a Master Planului General de Transport (MPGT), impreuna cu documentele - cheie ce stabilesc proiectele prioritare și calendarul de realizare, a anuntat Ministerul Transporturilor.

Astfel, proiectul pentru pentru utilizarea fondurilor europene nerambursabile, in perioada 2014-2020, in sectoarele de transport, mediu și energie a primit undă verde de la Bruxelles.

"Master Planul General de Transport reprezintă principalul document strategic pentru dezvoltarea infrastructurii și serviciilor de transport in Romania pe perioada 2015 - 2030", subliniază Ministerul Transporturilor, intr-un comunicat.

Potrivit documentului făcut public de Ministerul Transportului, pentru sectorul rutier se vor construi peste 1200 de km de autostradă, 1900 de km de drum expres, drumuri Transregio si Transeuro cat si Variante Ocolitoare. Valoarea estimată a proiectelor de dezvoltare a infrastructurii rutiere este de peste 26 miliarde de euro.

In sectorul feroviar feroviar vor fi modernizate peste 4000 de km de cale ferată, va fi achiziționat material rulant nou și vor fi introduse servicii feroviare pentru creșterea atractivității acestui sector.

Pentru sectorul naval au fost identificate proiecte de imbunătățirea navigației pe Dunăre și pe canalele navigabile pe o lungime de 670 de km și modernizarea infrastructurii portuare pentru 32 de porturi.

Pentru sectoarele aerian și multimodal au fost i... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro