Unda de soc in lumea fizicii

De o parte de Virgo, o antena de detectare construita la Pisa sub egida CNRS si de Institutul national italian de fizica nucleara (INFN) care mobilizeaza echipe franceze. In septembrie 2015, cele doua interferometre americane au captat semnale efemere - au durat doar o mica fractiune de secunda - provenite din miscare orbitala, apoi de fuziunea a doua gigantice gauri negre, fiecare cu o masa echivalenta cu 30 de Sori, situate la circa un miliard de ani-lumina de Terra. Apoi, la finele anilor ยด50, un alt pionier, Joseph Weber, a avut curajul sa gandeasca necesitatea construirii de detectoare extrem de sensibile pentru detectarea OG, relateaza Thibault Damour, profesor la Institutul de inalte studii stiintifice, care a furnizat retelei Ligo/Virgo o metoda inedita pentru descrierea semnalului emis prin fuziunea intre doua gauri negre si facilitarea detectarii acestuia.

acum 84 luni (11 Feb 2016)

Pentru prima oara au fost detectate "vibratiile spatiu-timp" prezise de teoria relativitatii.

Cosmologul Lawrence Krauss, de la Universitatea de stat din Arizona, lansa in ianuarie mesajul ca "este posibila descoperirea undelor gravitationale". Redistribuit de 1.900 de ori, mesajul a facut turul planetei stiintei, atragand reactii sceptice, atat de incredibila a fost vestea. Fizicienii americani, ?italieni si francezi au reusit sa detecteze undele gravitationale si au deschis o fereastra asupra Universului extravagant, concept inventat de Einstein in urma cu un secol.

Pe 4 ianuarie, Lawrence Krauss prevestea pe Twitter doua mari descoperiri pentru 2016 - o noua particula la LHC (Large Hadron Collider, cel mai puternic accele-rator de particule din lume, operat de Cern, la Geneva) si confirmarea undelor gravitationale.

Istoria acestor unde a inceput in urma cu un secol cu Albert Einstein, care s-a straduit sa inteleaga cum se propaga campul gravitational si a devenit axul teoriei sale asupra relativitatii. Exista doua tipuri de unde gravitationale - primordiale, care dateaza din momentul Big-Bang, si altele care sunt create de evenimente de mai putina importanta implicand energie uriasa. De exemplu, intalnirea a doua gauri negre, astri foarte densi care aspira masele si lumina din jurul lor, sau intre doua stele de neutroni. Daca luam ca exemplu "plierile" intre Terra si Luna, aceste schimbari ar fi de ordinul taliei unui atom. Relativitatea generala prezice practic ca toate corpurile care se deplaseaza genereaza o deformare a structurii spatiu-timp, altfel spus modifica distantele si timpul, si aceasta deformare se propaga prin unde succesive in Cosmos dupa modelul undelor la suprafata apei. Doar evenimen-tele extrem de violente genereaza OG, cataclisme cosmice, ca formarea unei stele intr-o gaura neagra, explozia unei supernove sau coliziunea intre stele de neutroni.

Oamenii de stiinta vaneaza OG de peste trei decenii. De o parte... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro