"Una este sa mori prost si ignorant si alta este sa stii pe ce lume traiesti, chiar daca te calca un tanc rusesc"

> Noi tineam cu Kasparov pentru ca era tanar si foarte talentat, asa intuiam, ca este cel mai talentat sahist - desi aveam putine repere pe vremea aceea despre talent, in general. Cartea lui Kasparov arata si cat de mare a fost si continua sa fie toleranta liderilor lumii libere fata de agresiunile lui Putin (Cecenia, Georgia, Ucraina).

acum 66 luni (11 Nov 2016)

>

Noi tineam cu Kasparov pentru ca era tanar si foarte talentat, asa intuiam, ca este cel mai talentat sahist - desi aveam putine repere pe vremea aceea despre talent, in general. Pana la urma, Kasparov a ajuns campion mondial, intr-un alt meci disputat cu Karpov, si noi ne-am bucurat de parca ar fi fost roman de-al nostru. In fond, era din aceeasi generatie cu noi, de aceea tineam cu Kasparov, dar de acest lucru mi-am dat seama mult mai tarziu, cand am inceput sa imbatranesc.

Dupa ce am citit vreo 20 de pagini din cartea lui Garry Kasparov mi-a trecut rapid nostalgia si un fior rece m-a lovit asa, ca o palma zdravana trasa dupa ceafa. Si nu pentru ca o spune cu argumente fostul mare sahist in "Vine iarna!", ci pentru ca evenimentele din ultimii 16 ani arata clar ca dictatura lui Putin functioneaza si se consolideaza sub ochii ingaduitori ai Occidentului. Regimul Putin, care a eliminat orice opozitie politica, controleaza mass-media si reactioneaza violent la orice critica sau manifestare interna, este analizat de Kasparov, fara patimi si frustrari. Asta in ciuda faptul ca fostul campion traieste in exil in America, este un opozant al regimului Putin si a "luat-o rau pe cocoasa" in timpul demonstratiilor din 2007 de la Moscova.

Una este sa mori prost si ignorant si alta este sa stii pe ce lume traiesti, chiar daca te calca un tanc rusesc.

Cartea lui Kasparov arata si cat de mare a fost si continua sa fie toleranta liderilor lumii libere fata de agresiunile lui Putin (Cecenia, Georgia, Ucraina). Este vorba de o inconstienta si o indolenta ce au la baza, in fapt, interesele economice si chiar personale ale politicienilor occidentali. Kasparov recurge la comparatii intre Hitler si Putin, comparatii bazate pe fapte si atitudini, care, infiorator!, rezista si sunt convingatoare.

Pentru romani, cartea lui Kasparov nu ar fi de interes: noi le avem pe-ale noastre (vin alegerile!), Putin e problema rusilor, a americanil... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro