Una dintre cele mai profitabile companii romanesti, pe cale de a fi inghitita de ALDE
El a continuat: "In temeiul dreptului legal al ASF, de reglementare, supraveghere si control, inclusiv, al emitentilor de valori mobiliare, va rog sa interveniti cu celeritate, sa constatati incalcarile de legislatie de catre emitentul Electrica (EL) si prin masurile dispuse sa opriti abuzul si efectele de nelegalitate in ceea ce priveste acceptarea candidaturilor pentru consiliul de administratie al Electrica, inainte de adunarea generala a actionarilor, stabilita pentru 26.10.2017. Continuarea unei proceduri viciate de alegere a membrilor consiliului de administratie, pe langa ilegalitatea evidenta, expune emitentul Electrica riscului de anulare ulterioara a hotararii de catre instanta, ceea ce ar afecta perceptia investitorilor fata de pozitia emitentului si atmosfera din piata de capital. In acest moment, statul roman, prin Ministerul Energiei, detine 49% din actiunile Electrica, iar restul de 51% sunt detinute de fonduri de investitii straine, persoane fizice si juridice din tara si din strainatate, Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare.
Dumitrascu a reclamat la Autoritatea pentru Supraveghere Financiara (ASF) ca au fost admise candidaturi pentru un loc in consiliul de administratie peste termenul admis, incalcandu-se astfel legea. Trei dintre ei sunt straini: Arielle Marie Malard de Rothschild, Pedro Mielgo Alvarez si Willem Jan Antoon Henri Schoeber, ei fiind sustinuti de investitorii institutionali si fondurile de investitii si de pensii si care, estimeaza Dumitrascu aproape sigur isi vor pastra mandatele.
Este vorba, in primul rand, de Busu Cristian, presedintele in functie al consiliului de administratie Electrica, foast consilier al lui Calin Popescu Tariceanu (ALDE). In al doilea rand, candideaza Bogdan Iliescu, administrator in functie la Electrica si presedintele comitetului de nominalizare si remunerare, fiu al lui Gheorghe Iliescu, vicepresedinte ALDE si consilier judetean Arges.
Ulterior, Ministerul Energiei a propus alti doi candidati: pe Doina Dascalu, fost vicepresedinte al Curtii de Conturi, fina lui Dan Radu Rusanu, la randul sau nasul lui Daniel Chitoiu, apropiat de ALDE, dar si pe avocatul Ciprian Constantin Iacob, fost membru PNL, acum membru ALDE Dambovita.
De unde a inceput scandalul
Desi in convocatorul Adunarii Generale a Actionarilor a fost stabilit un termen limita pentru depunerea candidaturilor pentru consiliul de administratie, oficialii Electrica au acceptat doua dintre aceste candidaturi depuse dupa termenul-limita, insa au respins o alta.
Compania a motivat acest lucru astfel: "Convocatorul suplimentat al AGOA, publicat in data de 26 septembrie 2017, prevedea ca actionarii au dreptul de a propune candidati pana la data de 10 octombrie 2017, ora 10:00. Ministerul Energiei, in calitatea sa de actionar al Electrica S.A., si-a exercitat acest drept prin depunerea unei astfel de propuneri, in data de 10 octombrie 2017, propunere inregistrata la ora 10:08. La ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro