Una dintre cele mai crunte distrugeri in Romania celui De-al Doilea Razboi Mondial. Cum au bombardat italienii Aeroportul Galati, de la 8.000 de metri

Una dintre cele mai crunte distrugeri in Romania celui De-al Doilea Razboi Mondial. Cum au bombardat italienii Aeroportul Galati, de la 8.000 de metri

Orasul de la Dunare a fost atacat de 104 avioane de bombardament protejate de 54 de avioane de vanatoare de tip Mustang. Bombele care au cazut de la o inaltime de peste 8.000 de metri au distrus partea de est a pistei, hangarele, precum si locuintele din zona, inclusiv cele situate pe strada Lozoveni. Cum arata aeroportul galatean inainte de bombardament Incadrate de gradini, doua cladiri se rasfatau in soare: una era a administratiei, cealalta era gara cu bufet, o casa de bilete, vama, politia si magazia de bagaje.

acum 48 luni (10 Feb 2016)

Orasul de la Dunare a fost atacat de 104 avioane de bombardament protejate de 54 de avioane de vanatoare de tip Mustang.

Bombele care au cazut de la o inaltime de peste 8.000 de metri au distrus partea de est a pistei, hangarele, precum si locuintele din zona, inclusiv cele situate pe strada Lozoveni. Afectata a fost si o aripa a Spitalului "Izolarea", astazi Spitalul de Boli Infectioase din Bariera Traian.

Incendiul izbucnit in urma bombardamentului a fost atat de puternic, incat pompierii au cerut si ajutorul colegilor germani.

La doua ore de la tragedie, Garnizoana Galati a intocmit un raport catre Marele Stat Major.

"Raportam ca astazi, 6 iunie 1944, ora 9:45, circa 72 de avioane inamice au bombardat orasul Galati cu bombe incendiare si explozive", preciza acesta. La 45 de minute dupa bombardament, bilantul indica faptul ca 13 soldati au fost ucisi, iar aerodromul a devenit impracticabil pentru o perioada lunga de timp. De asemenea, in explozie au fost distruse materialele si depozitele in care acestea se aflau au fost distruse, precum si casele de pe strazile Posta Veche, Razboieni si Stelei", se arata in documentul pastrat in Arhivele Nationale ale Romaniei.

Printre eroii care au luptat pentru dreptate ii mentionam pe capitanul Alexandru Serbanescu, Constantin Cantacuzino, fostul pilot sef al companiei de transport aerian civil si locotenentii Ion Dobran si Tudor Greceanu.

Cum arata aeroportul galatean inainte de bombardament

Incadrate de gradini, doua cladiri se rasfatau in soare: una era a administratiei, cealalta era gara cu bufet, o casa de bilete, vama, politia si magazia de bagaje. Usile si ferestrele erau vopsite in alb, iar cladirea in care era instalata gara era despartita in doua: gara propriu-zisa si instalatiile de energie electrica. Deodata un sunet prelung de sirena se aude asurzitor, anuntand plecarea avionului de Constanta.

Aeroportul din Galati era deservit de doua tipu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro