Una din trei persoane diagnosticate cu cancer are cancer de piele. Care sunt semnele carcinomului cutanat

Una din trei persoane diagnosticate cu cancer are cancer de piele. Care sunt semnele carcinomului cutanat

Exista doua tipuri de carcinom: bazocelular - care se manifesta de regula ca o mica excrescenta translucida sau pigmentata uneori ulcerata, acoperita de cruste de sange, o pata rosiatica, o umflatura rozalie cu o margine perlata, lucioasa si spinocelular - debuteaza de obicei cu pete rosii care se descuameaza (se cojesc) si apoi se ulcereaza fara tendinta de vindecare.

acum 88 luni (26 May 2016)

85% din romani au declarat ca au auzit de cancerul de piele, insa doar jumatate stiu ca exista mai multe forme ale acestuia si si mai putini le pot identifica.

"Cazurile pe care le intalnim in spitale si cabinete, atat eu cat si colegii mei dermatologi, ne-au aratat cata nevoie este, inca, de educare si de informare cu privire la cancerul de piele in Romania", a declarat declarat Mihaela Leventer, Presedinte Fundatia dr.

Studiul a mai aratat ca la intrebarea care sunt formele de cancer de piele pe care le cunosc 9% au raspuns cancerul "de la alunite", 5% melanomul, 4% cancerul de la expunerea prelungita la soare, doar 2% carcinomul, dar si alte afectiuni dermatologice gresit asociate cu cancerul de piele.

"Am observat ca exista o confuzie foarte mare in randul romanilor cu privire la cancerul de piele si este evident ca atunci cand nu stii care sunt formele de manifestare, nu vei putea sa il depistezi si sa il tratezi la timp.

Studiul a scos in evidenta si o perceptie eronata asupra gravitatii cancerului de piele.70% dintre persoanele care au auzit de melanom il considera vindecabil. Dintre cei care au auzit de carcinom

(incluzand-i aici si pe cei care nu cunosc semnificatia exacta a termenului), doar o jumatate il percep drept o afectiune vindecabila daca este depistata din timp.

"Majoritatea cazurilor de carcinom, cel mai raspandit diagnostic de cancer de piele, nu pun probleme deosebite, nu metastazeaza decat rareori in forme deosebit de avansate, evolueaza lent, de-a lungul anilor si daca sunt tratate corect se vindeca", spune Mihaela Leventer.

Romanii, totusi, pun cancerul de piele pe ultimul loc in ierarhia celor mai frecvente forme de cancer - doar 27% din romani considera cancerul de piele ca fiind una dintre cele mai frecvente forme ale acestei maladii, fata de 67% care plaseaza cancerul de san in... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro