Un vehicul rusesc de tip cargo, lansat joi spre Statia Spatiala Internationala, a ars in intregime in atmosfera

Un vehicul rusesc de tip cargo, lansat joi spre Statia Spatiala Internationala, a ars in intregime in atmosfera

Lansat intr-o misiune de aprovizionare a ISS, vehiculul spatial Progress s-a dezintegrat in atmosfera dupa sase minute de la decolarea sa de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, a anuntat agentia spatiala rusa - Roscosmos - pe contul ei de Twitter. Vehiculul Progress MS-4 transporta o incarcatura de aproximativ 2,4 tone, inclusiv rezerve de apa, carburant, gaze comprimate, produse alimentare, articole de imbracaminte si medicamente pentru echipajul de pe ISS, care este compus in prezent din francezul Thomas Pesquet, americanii Peggy Whitson si Shane Kimbrough si rusii Oleg Novitki, Serghei Rijikov si Andrei Borisenko.

acum 87 luni (2 Dec 2016)

Lansat intr-o misiune de aprovizionare a ISS, vehiculul spatial Progress s-a dezintegrat in atmosfera dupa sase minute de la decolarea sa de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, a anuntat agentia spatiala rusa - Roscosmos - pe contul ei de Twitter. "Potrivit informatiilor preliminare, din cauza unei situatii anormale, vehiculul-cargo a fost distrus la o altitudine de 190 de kilometri deasupra unei regiuni muntoase izolate din Republica Tuva, in apropiere de granita cu Mongolia, iar cea mai mare parte a fragmentelor rezultate au ars in straturile dense ale atmosferei", a precizat Roscosmos. Aceasta pierdere "nu va afecta functionarea normala a echipamentelor de pe ISS si nici supravietuirea echipajului statiei", a asigurat agentia spatiala rusa. La randul ei, NASA a subliniat intr-un mesaj publicat pe site-ul ei oficial faptul ca rezervele de alimente, apa si oxigen de la bordul ISS se afla "la un nivel bun". Roscosmos a adaugat ca o comisie de ancheta va investiga cauzele acestui accident, insa nu a precizat daca incidentul de joi va afecta programul urmatoarelor lansari ale unor vehicule spatiale. "Contactul a fost pierdut la 383 de secunde dupa decolarea lansatorului Soyuz ce avea la bord vehiculul-cargo Progress MS-4", a anuntat agentia spatiala rusa intr-un comunicat. Potrivit unei surse din industria spatiala a Rusiei, aparatul de zbor nu a reusit sa se plaseze pe orbita prevazuta. Vehiculul Progress MS-4 transporta o incarcatura de aproximativ 2,4 tone, inclusiv rezerve de apa, carburant, gaze comprimate, produse alimentare, articole de imbracaminte si medicamente pentru echipajul de pe ISS, care este compus in prezent din francezul Thomas Pesquet, americanii Peggy Whitson si Shane Kimbrough si rusii Oleg Novitki, Serghei Rijikov si Andrei Borisenko.

In aprilie 2015, distrugerea unui vehicul Progress a provocat o criza profunda in industria spatiala rusa, iar aceasta tara a fost nevoita sa isi suspende toate lansarile spatiale timp de aproape trei luni... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro