Un tradator voluntar: Traian Basescu | OPINIE

Ceea ce se intampla cu Traian Basescu de vreo doi ani incoace poate constitui materie prima pentru un studiu serios de patologie a puterii. Aici nu e vorba de o barcuta esuata pe un banc de nisip, ci de o nava de mare tonaj care, din nebunia comandantului, intra cu toata viteza in cea mai puturoasa mlastina politica. Procurorii si judecatorii, astazi, fara sa fie influentati de nimeni, ci doar de constiinta lor si de lege, condamna oameni politici, ceea ce este absolut corect". Iata: "Tara nu mai este condusa de politicieni, ci de procurori, de magistrati";

acum 82 luni (6 May 2017)

Ceea ce se intampla cu Traian Basescu de vreo doi ani incoace poate constitui materie prima pentru un studiu serios de patologie a puterii. Aici nu e vorba de o barcuta esuata pe un banc de nisip, ci de o nava de mare tonaj care, din nebunia comandantului, intra cu toata viteza in cea mai puturoasa mlastina politica. O sinucidere greu de inteles prin argumente rationale. Prin forta personalitatii sale, dublata de o anumita carisma, a influentat istoria recenta a natiunii romane.

Coborarea este insa la fel de abrupta, cu accente mizerabile. Capitalul de fost presedinte ii putea asigura o batranete politica linistita, cu o doza consistenta de prestigiu si cu o apreciere publica deloc neglijabila. A imbracat costumul de pirat cand putea ramane cu amintirea comandantului de nava. Nu s-a jenat sa-si dea jos nadragii in piata publica, inainte de a se arunca in aer fara nicio garantie ca-i vor fi harazite 70 de fecioare blonde de Plescoi.

In trecut, Traian Basescu a castigat simpatia a milioane de romani pozitionandu-se clar - si corect - pe doua fronturi: justitie si politica externa. Ofensiva anti-coruptie si orientarea pro-occidentala i-au adus sustinerea unor segmente sociale ravnite de orice politician de anvergura.

Pe acesti doi piloni si-a intemeiat Basescu cei 14 ani de putere (10 la Cotroceni si 4 la Primaria Capitalei): justitie si politica externa. Pe primul si l-a dinamitat, incepand din 2015, cu inconstienta unui sinucigas. E ca si cum ai schimba polii unui magnet: nu mai atrage, ci respinge. Asa s-a nascut un monstru politic, capabil de abjectii specifice marelui sau rival de pe vremuri: PSD.

Acum, propunerile nerusinate ale lui Basescu, in privinta gratierii coruptilor si a pulverizarii Codului Penal, ii uimesc chiar si pe unii PSD-isti. Prin insistenta cu care incearca sa-i scape de puscarie pe marii infractori, fostul presedinte e tot mai compatibil cu Dragnea si cu Tariceanu. Plus oastea nevazuta a PSD si lotrii de ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro