Un timisorean cultiva cei mai iuti ardei din lume: "Nu am avut curaj sa-i gust"
Ardeii iuti, folositi candva de umanitate pe post de moneda de schimb, au parte de o atentie deosebita la nivel international. Unitatea de masurare la nivel mondial este Scara Scoville, prin care se determina cat de iute, de picant este un ardei iute. Am facut tot felul de produse, de la clasicul ardei uscat, am facut boia din ea, sosuri, sucuri fermentate de genul Tabasco. Un patron de retea de restaurante din Bucuresti a vazut ce fac pe pagina mea de Facebook si fost interesat sa cumpere.
Ardeii iuti, folositi candva de umanitate pe post de moneda de schimb, au parte de o atentie deosebita la nivel international. Astazi, cel mai iute ardei este "Carolina Reaper", care a detronat "Trinidad Scorpion". Unul dintre cei mai pasionati cultivatori de ardei iuti din vestul Romaniei este Adrian Orza, fost viceprimar taranist al Timisoarei vreme de 12 ani. Acum este consilier local independent si pasionat de produse bio. "Am cultivat tot timpul legumele de care aveam nevoie in bucatarie. Am inceput sa cultiv produse, legume, pentru ca vroiam sa mananc sanatos. Am fost interesat de soiuri mai aromate, mai iuti. La inceput am achizitionat semintele de pe internet. Am ajuns insa sa selectez, iar acum iau de acolo si le replantez.
A cultivat numeroase soiuri de ardei iuti. De la banalul Paprika, la cunoscutele soiuri folosite pe pizza precum Jalapeno, Peperoncino si Tabasco, trecand la reginele iutelilor Habanero sau Madame Janette, pana la campionii mondiali Trinidad Scoprion si Carolina Reaper.
"Ardeiul iute se pare ca a fost prima planta pe care omul a reusit sa o domesticeasca. S-au gasi dovezi ca oamenii au cultivat ardei iuti cu 7.000 de ani inainte de Christos. Asta se intampla in Mesoamerica, pensinsula Yukatan de astazi. Columb, cand a ajuns acolo, la finalul secolul XV-lea, era in cautare de piper. Ba chiar era moneda de schimb. Se pare ca acei calugari au fost primii europeni care au avut ardei iute. Dar nu el este cunoscut pentru raspandirea ardeilor iuti in Europa, ci portughezul Vasco da Gama", a mai declarat Orza. Ce este Scara Scoville Iuteala ardeilor se calculeaza in functie de concentratia de capsaicina. Unitatea de masurare la nivel mondial este Scara Scoville, prin care se determina cat de iute, de picant este un ardei iute.
"Capsaicina este o substanta responsabila de iuteala.
A reusit sa imblanzeasca Carolina Reaper Pe Scara Scoville, Carolina Reaper e cel mai tare. "Am vrut sa ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro