Un test de sange poate anunta recidiva cancerului de colon

Un test de sange poate anunta recidiva cancerului de colon

Pentru acest studiu clinic, cercetatorii au urmarit timp de patru ani, 230 de pacienti diagnosticati cu cancer de colon in stadiul al doilea, in 13 spitale din Australia, colectand peste o mie de probe de sange.

acum 51 luni (11 Jul 2016)

Testul a fost facut pe un grup mic de persoane tratate pentru o tumoare de colon aflata in stadiul al doilea, care nu s-a raspandit si la celelalte organe. Bert Vogelstein, de la Facultatea de Medicina "Johns Hopkins" din Baltimore, unul dintre autorii acestei lucrari.

"Totusi, unele dintre aceste tipuri de cancer reapar si trebuie sa imbunatatim tehnicile noastre de diagnostic pentru a detecta mai devreme aceste recurente", a adaugat el, mentionand ca si alte laboratoare din lume dezvolta teste bazate pe ADN-ul tumoral.

Pentru acest studiu clinic, cercetatorii au urmarit timp de patru ani, 230 de pacienti diagnosticati cu cancer de colon in stadiul al doilea, in 13 spitale din Australia, colectand peste o mie de probe de sange. Ei au reusit sa identifice in tesutul tumorilor indepartate de la acesti pacienti cel putin o mutatie a genei specifice cancerului de care sufereau. Oamenii de stiinta au urmarit apoi la fiecare pacient aceasta "semnatura genetic" in esantioanele de sange prelevate periodic la patru pana la zece saptamani dupa interventia chirurgicala si apoi o data la trei luni si la doi ani. De asemenea, participantilor la acest studiu le-a fost scanat integral corpul la fiecare sase luni timp de doi ani dupa operatia de indepartare a tumorii.

Fragmente de ADN tumoral au fost detectate prin analize de sange la 20 dintre cei 230 de participanti la studiu, dintre care 14 nu au avut nevoie de chimioterapie suplimentara.

In prezent, aproximativ 40% din pacientii cu cancer de colon in stadiul al doilea au risc de recidiva, mai mentioneaza studiul, citat de AFP. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro