Un stat pe cale sa esueze: Romania. Ce se va intampla cu companiile stat dupa ce PSD si ALDE le vor stoarce de bani

Un stat pe cale sa esueze: Romania. Ce se va intampla cu companiile stat dupa ce PSD si ALDE le vor stoarce de bani

Pe masura ce se apropie ora de inchidere si veselia dispare, ospatarii incep sa-i fugareasca prin restaurant pe cei ramasi nu numai ca sa-si achite nota de plata inainte sa termine de mancat, dar si ca sa lase niste banuti ca sa mai aiba data viitoare unde sa manance. - Nota de fundamentare a rectificarii bugetare anuntate de Guvern - Pentru ca nu a fost de-ajuns, Guvernul Romaniei nu s-a rezumat doar la treaba asta asa ca, in preajma rectificarii bugetare, a cerut de la aceste companii, sub forma de dividende suplimentare, alti bani. Asta desi conducerea companiei confirma ca dispune de 400 de milioane de euro, restul de finantate pana la 1.5 miliarde de euro urmand a fi acoperita prin credite bancare.

acum 40 luni (3 Oct 2017)

Pe masura ce se apropie ora de inchidere si veselia dispare, ospatarii incep sa-i fugareasca prin restaurant pe cei ramasi nu numai ca sa-si achite nota de plata inainte sa termine de mancat, dar si ca sa lase niste banuti ca sa mai aiba data viitoare unde sa manance. Cam asta se intampla acum cu companiile de stat, in special cu cele din energie, acolo unde miza strategica a tarii noastre este uriasa. Goana dupa bani a Guvernelor Grindeanu si Tudose

Efectul cresterii cheltuielilor bugetare si a incasarilor scazute la bugetul de stat precum si spectrul unei coliziuni cu Comisia Europeana din cauza depasirii pragului de 3% al deficitului bugetar au semanat panica in Guvernul Romaniei care apeleaza la cele mai disperate masuri posibile pentru a aduna bani la buget.

Bazandu-se la inceputul anului ca va aduce bani din fonduri europene si dintr-o colectare mai buna a TVA-ului, guvernarea PSD-ALDE s-a trezit la jumatatea anului ca e in pom si pomul in aer. Nota de plata pentru frenezia de taieri de taxe si mariri de salarii se ridica, dupa 8 luni, la 6.5 miliarde de lei.

Primele semne de ingrijorare au aparut la finele primului trimestru, cand Guvernul a aprobat o OUG prin care companiile de stat urmau sa distribuie la buget rezervele de bani acumulate. Bine, tehnic poate sa o faca, dar un Guvern responsabil nu ar trebui sa gandeasca doar de pe azi pe maine.

Ideea este ca aceasta prevedere a fost introdusa constatandu-se, chipurile, ca o mare parte din rezervele acumulate de societatile de stat fie nu le-au utilizat, fie au fost plasate ca investitii financiare in depozite bancare. Sigur, acestea au un randament mai scazut, dar guvernarea Grindeanu de la acea vreme avea un of ca banii nu au fost investiti in titluri de stat.

Ei bine, in felul acesta, Guvernul a luat de la Hidroelectrica, Transgaz, Transelectrica, Conpet, Romgaz si Nuclearelectrica aproape 1.3 miliarde de lei in prima instanta.

- Nota de ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro