Un sfert dintre doctorii sanctionati anul trecut de Colegiul Medicilor sunt din Iasi. "Bolnavii stiu ca au drepturi"

Un sfert dintre doctorii sanctionati anul trecut de Colegiul Medicilor sunt din Iasi.

Reprezentantii CMI considera ca numarul de plangeri inregistrat se explica prin faptul ca majoritatea persoanelor nemultumite semnaleaza probleme minore cu care se confrunta in spitale, de la faptul ca nu le-a fost schimbat cearceaful pe perioada spitalizarii, la faptul ca medicul nu a discutat suficient de mult cu bolnavul. Profesorul Gabriel Dimofte, presedintele Comisiei de Disciplina, a aratat ca in ultimii cinci ani, Comisia de Disciplina din Iasi nu a aplicat nicio interdictie de a exercita profesia de medic.

acum 50 luni (27 May 2016)

Potrivit raportului Colegiului Medicilor Romania, in 2015, au fost reclamati 232 de medici din tara, 23 dintre acestia fiind sanctionati. 11 doctori au primit mustrare, opt au primit avertismente, doi vot de blam si doi au primit interdictia de a exercita profesia de medic pe o perioada de un an.

Reprezentantii CMI considera ca numarul de plangeri inregistrat se explica prin faptul ca majoritatea persoanelor nemultumite semnaleaza probleme minore cu care se confrunta in spitale, de la faptul ca nu le-a fost schimbat cearceaful pe perioada spitalizarii, la faptul ca medicul nu a discutat suficient de mult cu bolnavul.

"Din punctul meu de vedere, avem asa de multe reclamatiii pentru ca bolnavii depun plangeri in care se arata chestiuni minore. Majoritatea acestor reclamatii fac trimitere ori la faptul ca medicul nu a discutat pe larg cu pacientul, sau ca a intarziat la program, sau ca cearceaful din salon nu a fost schimbat la timp. Sunt aspecte care tin mai mult de comunicarea dintre reprezentantii unitatilor medicale si pacienti, decat de nereguli grave care sa implice studierea unui dosar medical", a precizat dr.

Acesta a mai explicat ca o plangere depusa de pacient la CMI intra mai intai in Comisia de Jurisdictie a acestuia. In functie de obiectul plangerii, consiliul CMI poate trimite reclamatia la Comisia de Disciplina, cea care aplica sanctiunile medicilor. Comisia de Disciplina este aleasa o data la sapte ani de intreg corpul medical din judet si este formata din sapte medici de diferite specialitati. Profesorul Gabriel Dimofte, presedintele Comisiei de Disciplina, a aratat ca in ultimii cinci ani, Comisia de Disciplina din Iasi nu a aplicat nicio interdictie de a exercita profesia de medic. Pentru 12 hotarari emise de Comisia de Disciplina anul trecut, la nivelul CMI, au fost depuse contestatii de cei care au transmis plangerea initiala.

Potrivit presedintelui Comisiei de Disciplina a CMI... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro