Un sfert din gazele consumate de Romania sunt rusesti

Un sfert din gazele consumate de Romania sunt rusesti

Gazul rusesc continua sa inunde piata romaneasca, in conditiile in care preturile de import sunt in continuare sub cele de pe piata interna. Astfel, consumul national de gaze naturale va fi in luna decembrie de 17,2 milioane MWh, din care 3,99 milioane MWh vor fi gaze din import, respectiv 23,2%, potrivit datelor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Potrivit datelor ANRE, gazele de productie interna se comercializeaza cu aproximativ 60 de lei/MWh, la care se adauga tariful de inmagazinare, de 20 de lei/MWh, ceea ce determina un pret final de aproximativ 80 de lei/MWh.

acum 44 luni (7 Dec 2016)

Gazul rusesc continua sa inunde piata romaneasca, in conditiile in care preturile de import sunt in continuare sub cele de pe piata interna.

Astfel, consumul national de gaze naturale va fi in luna decembrie de 17,2 milioane MWh, din care 3,99 milioane MWh vor fi gaze din import, respectiv 23,2%, potrivit datelor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Tendinta cresterii importurilor de gaze naturale, care provin de la gigantul rus Gazprom, se manifesta inca de la inceputul acestui an, chiar daca productia interna poate acoperi consumul.

Importurile de gaze au inceput sa creasca din septembrie, ajungand la 30% din consum, insa ar putea ajunge la 40% din consum in timpul perioadei de iarna. Niculae Havrilet, presedintele ANRE, declara in urma cu o luna ca, la iarna, importurile de gaze naturale din Rusia vor acoperi 40% din consumul Romaniei. Se datoreaza faptului ca pretul gazului de import este mai mic fata de pretul gazelor inmagazinate. Pentru tot anul 2016, probabil va fi un import de 8-9% calculat de la inceputul anului, fata de 2,4% anul trecut", declara seful ANRE, la inceputul lunii noiembrie.

Potrivit datelor ANRE, gazele de productie interna se comercializeaza cu aproximativ 60 de lei/MWh, la care se adauga tariful de inmagazinare, de 20 de lei/MWh, ceea ce determina un pret final de aproximativ 80 de lei/MWh. In schimb, importurile de gaze se realizeaza la preturi de 78 de lei/MWh, adica sub pretul gazelor inmagazinate.

Singurul furnizor extern de gaze al Romaniei este Gazprom, monopolul exporturilor de gaze naturale din Rusia.

Importam gaze, desi avem

Importurile de gaze naturale au ajuns sa ocupe in consumul total al Romaniei aceleasi ponderi pe care le ocupa in urma cu cativa ani, cand productia interna nu putea acoperi cererea. Pe de alta parte, producatorul local de gaze naturale - Rom... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro