Un satmarean a castigat "razboiul" cu samsarii care vand asa-zisa lubenita de Dabuleni: "Este nedrept sa muncesti atat pentru ca altii sa vanda din import!"

Un satmarean a castigat

Anul acesta, in majoritatea regiunilor din tara, producatorii de lubenita s-au plans de faptul ca de la an la an piata este invadata de samsarii care vand pepene verde sustinand ca provine din Dabuleni. Dupa aproape 13 ani a inteles ca in lupta cu samsarii care pretind ca vand lubenita autohtona sau din Dabuleni are o singura sansa: sa ramana la fel de muncitor si transparent cu cei care la inceput contesta calitatea si locul de proveninta al lubenitei. Eu nu ma simt amenintat de ei, imi vad de treaba mea, am clientii mei, si sunt zile in care vand sase sute de kilograme de lubenita, in timp ce ei abia vand cateva kilograme", sutine Zsolt Nagy.

acum 59 luni (3 Sep 2015)

Anul acesta, in majoritatea regiunilor din tara, producatorii de lubenita s-au plans de faptul ca de la an la an piata este invadata de samsarii care vand pepene verde sustinand ca provine din Dabuleni. Cu aceeasi problema s-a confruntat si Nagy Zsolt, tanarul care prin multa munca s-a incapatanat sa le arate satmarenilor ce inseamna gustul fructului autohton, cultivat dupa cateva secrete invatate de la tatal lui care era si el producator.

Dupa aproape 13 ani a inteles ca in lupta cu samsarii care pretind ca vand lubenita autohtona sau din Dabuleni are o singura sansa: sa ramana la fel de muncitor si transparent cu cei care la inceput contesta calitatea si locul de proveninta al lubenitei.

" Familia mea inceput prin 1960, tatal meu a invatat de la bunici. Am crescut pe plantatia de lubenita si impreuna cu fratii mei am preluat afacerea. Noi plantam pe o suprafata de trei hectare in Valea lui Mihai, semintele le cumparam din Romania sau din strainatate, ne trebuie cam 10 mii de lei sa cumparam numai semintele. In prezent cultivam sapte soiuri de pepene verde si patru de pepene galben.

Pentru a face fata samsarilor care apar pe piata inca din mai cu lubenita din import, Zsolt si familia lui au investit intr-un sistem de irigatii care uda fiecare planta, numai la radacina. Si nu doar sistemul de irigatii ii ajuta sa obtina fructul zemos, cat si un mic secret pe care tatal lui a avut grija sa i-l impartaseasca.

"Munca incepe in martie, semintele sunt crescute in solar, trebuie sa amestecam trei feluri de pamant pe care il punem intr-un vas realizat acasa. Anul acesta a fost in primavara un pic cam frig, de aceea am iesit pe piata un pic mai tarziu decat de obicei", explica producatorul.

In lupta cu samsarii

Din pacate producatorii de lubenita au ajuns sa vanda fructul la bani marunti sau de multe ori raman cu marfa nevanduta din cauza samsari... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro