Un roman si-a facut o afacere dulce cu banii munciti in minele din Africa: secretele unui business bio cu zmeura si coacaze negre

Un roman si-a facut o afacere dulce cu banii munciti in minele din Africa: secretele unui business bio cu zmeura si coacaze negre

GALERIE FOTO "Mi-am dorit tot timpul un mod de a-mi castiga existenta care sa fie cat mai aproape de natura, cu cat mai putin stres, daca se poate. La 31 de ani, dupa multa truda, a reusit sa-si indeplineasca visul: o ferma certificata bio de coacaz negru si zmeur in satul Recea Cristur, la 45 de kilometri de Cluj-Napoca, si un trai care-l face fericit. Pe un hectar de pamant intra, zice Alex, circa 5.000-8.000 de plante, fie de coacaz, fie de zmeur, iar doar costul materialul saditor poate ajunge undeva la circa 15.000 de euro. Un profesor de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj primise, in urma cu cativa ani, un loc de munca la o mina de fier din Sierra Leone. Cei care au fost aici au plecat foarte incantati si cred ca e important sa vada oamenii cum cresc fructele pe care le mananca, cat e de greu sa stai ore in soare si sa le culegi, iar pe langa asta sa petreaca cateva ore in natura si sa scape de zgomotul nebunesc al orasului", considera Ana-Maria.

acum 31 luni (29 Apr 2018)

GALERIE FOTO "Mi-am dorit tot timpul un mod de a-mi castiga existenta care sa fie cat mai aproape de natura, cu cat mai putin stres, daca se poate. Ceva de care sa pot fi mandru", marturiseste Alex Pop. La 31 de ani, dupa multa truda, a reusit sa-si indeplineasca visul: o ferma certificata bio de coacaz negru si zmeur in satul Recea Cristur, la 45 de kilometri de Cluj-Napoca, si un trai care-l face fericit. Mai tarziu a aparut in poveste si Ana-Maria, sotia sa, care la vremea aceea visa sa devina procuror. Acum au impreuna un colt idilic cu un mic lac langa casa, o multime de animale si putin peste trei hectare de fructe de padure care le asigura existenta. Inainte de Revolutie a existat o mica livada de coacaz. Insa Alex a facut si analize de sol care i-au confirmat decizia: "De-asta am pus coacaz mai mult". Ferma sa are 3,10 hectare: doua hectare cu coacaz negru, unul cu zmeur, iar pe 10 ari s-a gandit sa faca un mic experiment si sa vada cum se dezvolta coacazul rosu, afinul si agrisul. Stia din start ca afacerea sa trebuia sa fie ceva de nisa. "Sunt niste plante care au si un potential de vanzare si stiam ca se cresc in zona. Si zmeurul, si coacazul fac parte din ceea ce numesc americanii pentru ca sunt pline de antioxidanti si vitamina C", justifica Alex motivul pentru care a ales sa cultive astfel de fructe. Alex si Ana-Maria Pop FOTO: arhiva personala Prima recolta, din 2015, a insemnat aproape 3 tone de fructe, desi se asteptau la mai mult. S-a interesat de ce anume are nevoie si a cautat soiuri bune.

Cautand soiurile potrivite pentru ferma sa, Alex marturiseste ca s-a lamurit cum sta treaba cu acele povesti de succes obtinute intr-un timp record: "Pe internet multe sunt prezentate ca prezentari facute, in special, de cei care vor sa-ti vanda material saditor".

Pe un hectar de pamant intra, zice Alex, circa 5.000-8.000 de plante, fie de coacaz, fie de zmeur, iar doar costul materialul saditor poate ajunge undeva la circa 15.000 de euro.

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro