Un roman a deschis prima pensiune destinata persoanelor cu dizabilitati. Cum arata si ce facilitati are

Un roman a deschis prima pensiune destinata persoanelor cu dizabilitati. Cum arata si ce facilitati are

"De multe ori mergeam in pensiuni sau hoteluri si nu am gasit una macar care sa indeplineasca normele de acces pentru persoanele cu dizabilitati. "Oaspetii nostri, care sunt din toata tara si din afara, pot participa la activitatile din curte, pot sa ia contact cu traditiile locale, sa viziteze zona Muntilor Macin cu Rezervatia Naturala Valea Fagilor si multe altele", ne explica Marian. Concluzia trasa de tanarul de 37 de ani este ca se merita sa faci un proiect cu finantare europeana deoarece nu exista nicio banca din Romania care sa-ti dea 85% din investitie. Si va face toate acestea ajutat de sotia sa alaturi de care se ocupa de administrarea pensiunii.

acum 30 luni (2 Jan 2018)

Marian Ilie (37 de ani) a primit la mijlocul lunii decembrie 2017 din partea Reprezentantei Comisiei Europene in Romania premiul I la Sectiunea "Schuman-ul european in Poiana lui Iocan!"

Constructia este ridicata in comuna Luncavita - Valea Fagilor, judetul Tulcea, iar idea a plecat de la realitatea cu care Marian s-a confruntat, el suferind in anul 2002 un accident in urma caruia a ramas imobilizat in carucior. "De multe ori mergeam in pensiuni sau hoteluri si nu am gasit una macar care sa indeplineasca normele de acces pentru persoanele cu dizabilitati. Ori nu exista rampa, ori era rampa care urca in cerc, baia avea usa mai ingusta decat caruciorul, ba patul era mai sus, ba masa nu permitea sa intre caruciorul si nu puteam sa o folosesc si altele. Asa a aparut ideea mea de a face o pensiune adresata persoanelor cu dizabilitati", spune Marian. Proiectul a avut o valoare de 116 mii de euro cu o contributie proprie de 15%. Marian Ilie si-a dorit ca locul sa fie unul reprezentativ pentru etniile care traiesc in Dobrogea, astfel prispa este plina de motive populare dobrogene pictate, iar multe obiecte care fac legatura intre cele 18 etnii se regasesc in incaperi.

"Oaspetii nostri, care sunt din toata tara si din afara, pot participa la activitatile din curte, pot sa ia contact cu traditiile locale, sa viziteze zona Muntilor Macin cu Rezervatia Naturala Valea Fagilor si multe altele", ne explica Marian.

Sistem anevoios si birocratie multa

Pe langa partea frumoasa a proiectului, Marian Ilie ne descrie si greutatile pe care le-a intampinat din 2012, cand a depus proiectul pentru finantare, si pana la realizarea lui in 2016. Mi-a fost jena sa spun pe scena (cand a luat premiul Reprezentantei Comisiei Europene n.n.) ca am folosit peste 1 metru cub de hartii numai pentru acest proiect.

Faptul ca a fost premiat pentru o agropensiune care poate fi utilizata fara probleme de persoa... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro