Un referendum olandez ar putea bloca CETA

Un referendum olandez ar putea bloca CETA

Acordul controversat, in lucru de sapte ani, a fost semnat in cele din urma la sfarsitul saptamanii trecute, la Bruxelles, dupa ce a fost impiedicat de rezistenta venita in ultimul minut din partea regiunii Valonia din Belgia. Votul din aprilie, care abia a depasit necesarul de semnaturi pentru a fi valid, a fost organizat de grupurile eurosceptice din Tarile de Jos si vazut pe scara larga ca o lovitura la adresa Uniunii Europene, zbrobita si mai puternic, cateva luni mai tarziu, de votul Brexit din Marea Britanie.

acum 76 luni (6 Nov 2016)

Acordul controversat, in lucru de sapte ani, a fost semnat in cele din urma la sfarsitul saptamanii trecute, la Bruxelles, dupa ce a fost impiedicat de rezistenta venita in ultimul minut din partea regiunii Valonia din Belgia.

Anumite grupuri din Tarile de Jos cer, cu aceasta ocazie, un referendum pentru a stabili daca parlamentul olandez ar trebui sa ratifice acordul economic si comercial CETA, precum si acordul transatlantic cu Statele Unite, cunoscut sub numele de TTIP.

O petitie lansata in octombrie 2015 a strans mai mult de 190.400 de semnaturi din 300.000 necesare pentru a obliga guvernul sa organizeze un referendum pe aceasta tema.

"Vrem sa facem clar pentru politicieni ca TTIP si CETA sunt, din punctul nostru de vedere, acorduri si tratate care ar fi trebuit discutate mai deschis si ar trebui schimbate drastic, a declarat pentru AFP Niesco Dubbelboer din miscarea Meer Democratie (mai multa democratie).

Aceste tratate sunt "acorduri de moda veche, post-coloniale, in care interesele marilor investitori si companii" domina, a spus el, argumentand ca interesele "climatice si de durabilitate ar trebui sa fie mai mult in prim plan", in cadrul negocierilor.

Olanda este acum singura tara care nu a ratificat inca acordul cu Kievul, intr-o rusine majora pentru cei 28 de membri ai UE, care l-au lasat pe primul-ministru Mark Rutte sa lupte pentru a gasi un compromis.

Votul din aprilie, care abia a depasit necesarul de semnaturi pentru a fi valid, a fost organizat de grupurile eurosceptice din Tarile de Jos si vazut pe scara larga ca o lovitura la adresa Uniunii Europene, zbrobita si mai puternic, cateva luni mai tarziu, de votul Brexit din Marea Britanie.

"O multime de oameni simt deja ca procesul de luare a deciziilor este departe de ei, din cauza Europei.

Cu toate acestea, orice referendum cu privire la acordul comercial ramane la multe luni d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro