Un prim acord in Congresul SUA in vederea iesirii din impasul bugetului si evitarea unui "shutdown"

Un prim acord in Congresul SUA in vederea iesirii din impasul bugetului si evitarea unui

Dupa o zi agitata, senatorii au fost nevoiti sa convoace o sesiune, dupa ce au depasit ora-limita de la miezul noptii, de la care Guvernul nu mai dispune de credite pentru a functiona. Opozitia democrata a obtinut, la randul ei, o crestere comparabila a cheltuielilor nemilitare - precum lupta impotriva opiaceelor, asigurarea de sanatate a copiilor saraci, investitiile in infrastructuri sau un ajutor in valoare de 80 de miliarde catre statele devastate de uragane si incendii in 2017.

acum 24 luni (9 Feb 2018)

Dupa o zi agitata, senatorii au fost nevoiti sa convoace o sesiune, dupa ce au depasit ora-limita de la miezul noptii, de la care Guvernul nu mai dispune de credite pentru a functiona.

Statul trebuie, in acest caz, sa trimita in somaj tehnic sute de mii de functionari din departamente, servicii fiscale sau parcuri nationale.

Votul a fost blocat timp de mai multe ore de catre Rand Paul, un republican care se opune unei ridicari a plafonului datoriei americane.

Presedintia Senatului a fost nevoita sa suspende sesiunea la miezul noptii (7.00, ora Romaniei), sa redeschida alta, mai tarziu, si sa convoace un vot.

Acest vot s-a incheiat cu o larga aprobare, de 71 la 28.

Camera Reprezentantilor urmeaza de-acum sa aprobe textul, care se loveste de opozitia unor alesi.

Ipocrizie

Conducerea in domeniul bugetului de la Casa Alba a prezis joi dupa-amiaza un esec si a cerut diverselor agentii guvernamentale "sa se pregateasca de o intrerupere a creditelor", potrivit unui oficial de rang inalt.

"Nu pot, in mod onest si cu buna credinta, sa ma uit in alta parte, caci acum partidul meu este complice la deficite", a lansat Paul, denuntand "ipocrizia" colegilor sai republicani, care au refuzat o ridicare a plafonului datoriei ceruta de catre Barack Obama.

Liderul majoritatii senatoriale, republicanul Mitch McConnell, si omologul sau democrat Chuck Schumer au ajuns, cu toate acestea, miercuri, la un teren comun asupra sumelor bugetelor din 2018 si 2019, permitand Guvernului sa-si planifice pe termen lung cheltuielile si investitiile.

Opozitia democrata a obtinut, la randul ei, o crestere comparabila a cheltuielilor nemilitare - precum lupta impotriva opiaceelor, asigurarea de sanatate a copiilor saraci, investitiile in infrastructuri sau un ajutor in valoare... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro