Un presedinte neortodox

Un presedinte neortodox

Nu pana in acest final de noiembrie, cand, imediat dupa al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, colegii de birou, la Courrier International, s-au bucurat sincer pentru mine. Atunci, da, cei 18 milioane de romani care au avut dreptul sa voteze au mare pofta de un presedinte care sa faca din Romania un fel de Sibiu. La 25 de ani de la Revolutia din 1989, cei mai multi romani m-au votat pe mine drept Presedintele lor, dand, in acelasi timp, un vot care are semnificatia despartirii definitive de acel model invechit de comportament politic si public care a intarziat tara din dezvoltare in acest ultim sfert de secol.

acum 81 luni (13 Dec 2014)

>

Un reprezentant al minoritatilor din Romania, german, va fi, din 22 decembrie, noul presedinte al tarii. ortodox, din toate punctele de vedere. Pentru Qmagazine, editia decembrie 2014, am realizat, impreuna cu Mihai Leontescu, dar si cu sprijinul lui Liviu Iolu, de la Adevarul, al lui Sorin Bocancea, profesor universitar din Iasi dar si influent blogger Adevarul, un mini-dosar al unui presedinte ...neortodox. Nu pana in acest final de noiembrie, cand, imediat dupa al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, colegii de birou, la Courrier International, s-au bucurat sincer pentru mine.

Am resimtit doza de invidie din glasul lor: ar fi vrut si ei, da, un presedinte cu nume german sau origini germane macar, o etica protestanta sub brat, o prietenie cu Angela Merkel... Klaus Werner Iohannis insa a avut efectul unei descarcari electrice intr-o masa de jurnalisti pentru care Romania conteaza foarte rar. Ne faci portretul lui?", mi-au scris si colegii de la hebdomadarul protestant francofon Reforme. Cum cred ca de fapt nimic nu este intamplator. Zile de octombrie si undeva, la iesirea din Bucuresti, jurnalisti si trecatori il asteptau la intrare, pentru a-l vedea, pe atunci, pe candidatul liberal la presedintia Romaniei. Cel care si-a creat un renume mai intai ca primar al Sibiului, fosta capitala europeana a culturii, "cobora" in realitatea imediata din locul creat treptat in imaginarul oamenilor. Pentru a raspunde nu numai intrebarilor, (ci si asteptarilor) pe care romanii au chef sa i le puna, sa li se raspunda. Nu este un Mesia, ci un masiv barbat aproape blond, cu privirea neaosa si cu vocea cantand cuvintele in stilul specific al transilvanenilor, fosta provincie a imperiului austro-maghiar : "Buna ziua tuturor!"

Acest profesor de fizica nu surade foarte mult si nici foarte des. Si pare sa fie croit din aceeasi stofa ca predecesorii sai in aceasta inalta functie de stat.

Mari sperante

Este sas, un neam... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro