Un preot, in lupta cu gunoaiele de pe malul Somesului. Bistriteanul a mutat pe Internet razboiul pe care il poarta cu deseurile

Un preot, in lupta cu gunoaiele de pe malul Somesului. Bistriteanul a mutat pe Internet razboiul pe care il poarta cu deseurile

Gunoiul menajer, sticlele de plastic, piese de mobilier, resturi de constructii si chiar deseuri vegetale rezultate in urma curatatului pamantului sau a copacilor, toate formeaza un "dig" periculos pe Somes pe o distanta de zeci de kilometri. Materialele de constructii, sticlele din platic si chiar saltelele sufoca raul Somes (Foto: Bianca Sara) Preotul a inceput printr-o actiune de ecologizare, care nu a facut altceva decat sa arate cat de grava e situatia: de pe o suprafata de 600-700 de metri patrati au fost adunate doua tone de gunoaie.

acum 68 luni (22 Feb 2015)

Preotul Vasile Rus slujeste in localitatea Nepos din comuna Feldru de 10 ani. Tot de 10 ani a vazut cum an de an gunoaiele sufoca malurile raului Somes care traverseaza localitatea.

Gunoiul menajer, sticlele de plastic, piese de mobilier, resturi de constructii si chiar deseuri vegetale rezultate in urma curatatului pamantului sau a copacilor, toate formeaza un "dig" periculos pe Somes pe o distanta de zeci de kilometri.

Intamplarea care l-a determinat pe preot sa faca tot ce ii sta in putinta pentru a-si scapa localitatea de gunoi a implicat-o pe fiica sa de 9 ani, care in 2014 a trecut printr-o experienta ce a purtat-o prin spitale in jur de o luna. Au urmat drumuri numeroase pe la medici, care s-au chinuit pret de o luna sa o scape pe fetita de o septicemie.

"I s-a infectat piciorul si timp de aproape o luna de zile am umblat cu ea pe la doctori sa scape de septicemie. De atunci am zis ca ar trebui sa ma trezesc si eu si sa fac ceva, pentru ca in ultimii ani gunoaiele sunt tot mai multe pe malul raului Somes".

Materialele de constructii, sticlele din platic si chiar saltelele sufoca raul Somes (Foto: Bianca Sara)

Preotul a inceput printr-o actiune de ecologizare, care nu a facut altceva decat sa arate cat de grava e situatia: de pe o suprafata de 600-700 de metri patrati au fost adunate doua tone de gunoaie. In luna ianuarie a venit si raspunsul de la Comisariatul Judetean al Garzii de Mediu, in care se spune sec ca s-a luat act de aceste deseuri si ca se vor lua masuri.

Gunoaiele, urcate pe Internet

In disperare de cauza, preotul a mutat lupta cu gunoaiele pe Internet. Si-a luat smartphone-ul pe care a instalat o aplicatie numita trashout.me, dedicata mormanelor ilegale de deseuri din toata lumea si a batut in jur de 20 de kilometri, din Nasaud si pana in Ilva Mica pentru a identifica gunoaiele. Nu mai... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro