Un potential turistic recunoscut, dar deocamdata nepus in valoare. Hrubele Brailei si Galatiului, comori la propriu si la figurat
In centrele vechi ale ambelor orase au ramas unele dintre galeriile subterane, care aveau si rol de aparare in caz de asediu, dar erau folosite si pentru depozitarea produselor sau a unor mici comori. In martie 2012, o surpare produsa in parcarea primariei a scos la iveala o hruba datand din vremea domnitorului Sturza, adica de pe la 1830, cand granita de nord a orasului era in zona unde se afla astazi primaria si universitatea, iar dincolo de Biserica Vovidenia erau gradini de zarzavat si vii. Timp de trei secole, de la 1540 la 1828, Braila a fost pentru turci un puternic cap de pod strategic la Dunare, prevazut cu puternice fortificatii si tuneluri subterane, de care s-au izbit toate armatele antiotomane ce au incercat eliberarea orasului.
In centrele vechi ale ambelor orase au ramas unele dintre galeriile subterane, care aveau si rol de aparare in caz de asediu, dar erau folosite si pentru depozitarea produselor sau a unor mici comori. La Braila, hrubele au fost construite de turcii care au stapanit orasul aproape trei sute de ani, sistemul de galerii fiind conceput ca un sistem defensiv - in cazul in care orasul era asediat, galeriile puteau fi folosite pentru a se ajunge din diverse puncte ale cetatii la malul Dunarii.
In vreme de pace, hrubele erau folosite de turci ca drumuri de taina pentru transportul armamentului, bogatiilor si alimentelor catre corabiile ancorate la malul Dunarii. Zilele trecute, Directia Judeteana pentru Cul-tura (DJC) Galati a fost sesizata de catre un galatean care, intamplator, a descoperit ca la 4 patru metri sub casa lui se afla o hruba care este poarta de intrare intr-un tunel. Potrivit lui Marius Mitrof, consilier in cadrul DJC Galati, in zona strazilor din centrul vechi al Galatiului, Domneasca, Cuza Voda, Balcescu, si in zona Pietei exista o adevarata retea de hrube care comunicau intre ele. "In anii ’30, din cauza deselor surpari din oras, primarul de atunci a dat ordin ca hrubele sa fie zidite la limita de proprietate si tunelurile sa fie umplute cu pamant", a declarat Marius Mitrof. In martie 2012, o surpare produsa in parcarea primariei a scos la iveala o hruba datand din vremea domnitorului Sturza, adica de pe la 1830, cand granita de nord a orasului era in zona unde se afla astazi primaria si universitatea, iar dincolo de Biserica Vovidenia erau gradini de zarzavat si vii. "Aceasta surpare a scos la iveala o hruba din caramida subtire, care e posibil sa fie caramida de Livorno - acea caramida adusa pe corabii ce veneau din Italia, fiind folosita ca lest.
Tezaurul tataresc
Potrivit profesorului universitar doctor Mihalache Brudiu, arheologul care a descoperit o mare parte din vestigiile romane de la Galati, in centrul orasului exist... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro